Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au decis sa nu admita punctul din cererea de reexaminare a noii Legi ANI privind reintroducerea comisiilor de cercetare a averilor, dar au admis ca printre cei care trebuie sa depuna declaratii trebuie sa fie si candidatii la functii publice.

Principalul vot dat marti de senatorii Comisiilor pentru drepturile omului si juridica se refera la punctul din cererea de reexaminare a presedintelui, care a cerut reintroducerea comisiilor pentru cercetarea averilor. Dezbaterile s-au facut strict pe cererea de reexaminare a presedintelui, fara sa se ia in considerare varianta votata de Camera Deputatilor.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a sustinut ca aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstitutionale, in timp ce senatorul PDL Iulian Urban a punctat ca reintroducerea acestor comisii de cercetare "sunt esentiale" pentru functionalitatea Legii ANI." "Daca scoatem aceste comisii, ANI ramane cu rol decorativ, mai bine plecam acasa si respingem cererea de reexaminare", a spus el.

De cealalta parte, senatorul PSD Ioan Chelaru si cel al UDMR Gyorgy Frunda au considerat ca introducerea comisiilor de cercetare a averilor nu sunt conforme cu Legea fundamentala. Frunda a punctat ca decizia CCR interzice ca ANI sa detina activitati jurisdictionale, astfel ca, in opinia sa, referirile la comisii de cercetare sunt "profund neconstitutionale si reprezinta un abuz de drept".

In final, supusa la vot, solicitarea presedintelui a fost respinsa, pentru reintroducerea comisiilor de cercetare a averilor exprimandu-se doar sase voturi (ale senatorilor PDL si al social-democratului Toni Grebla).

Dupa respingerea acestei propuneri din cererea de reexaminare, presedintele ANI Catalin Macovei si secretarul general Horia Georgescu au parasit sedinta Comisiilor juridica si pentru drepturile omului, transmite NewsIn.

Din cererea de reexaminare au fost adoptate doar doua puncte. Astfel, s-a admis solicitarea reintroducerii printre categoriile celor care trebuie sa depuna declaratii de avere si de interese a persoanelor care candideaza pentru functiile de Presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar, precum si pentru functia de presedinte de consiliu judetean.

Citeste si:
Basescu a promulgat noua Lege ANI
Basescu a promulgat noua Lege...

Tot la solicitarea presedintelui, senatorii au eliminat articolului care spune ca: "nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.