Doi dintre initiatorii proiectului de lege privind interceptarea comunicatiilor, conceput de PSD, deputatul Ion Stan si senatorul George Maior considera ca in spatele criticilor acestei initiative s-ar ascunde oameni de la varful serviciilor secrete. Iritat de nivelul de mediatizare negativa la care a fost expus proiectul, deputatul PSD Ion Stan a precizat, intr-un comunicat de presa, ca proiectul a deranjat vizibil "anumite centre de putere", "anumite autoritati ale statului", "unele societati de protectie si paza si unii detectivi particulari".

Senatorul PSD George Maior, desi nu a semnat comunicatul, este de acord cu colegul sau, declarand ca "autoritatile" sugerate de Ion Stan sunt chiar serviciile secrete. Motivul pentru care acestea sunt deranjate de proiectul de lege este, in opinia senatorului Maior, faptul ca acestea practica ilegal interceptarea convorbirilor si a corespondentei electronice, profitand de lacunele legislative.

Senatorul PSD a admis ca exista articole cu probleme in proiectul de lege, dar si-a aratat disponibilitatea de a modifica sau chiar de a renunta la prevederile disputate: "Tocmai de aceea am si depus proiectul, pentru a fi discutat. Poate ne-am grabit, poate ca trebuia prima data sa-l dezbatem public, pentru a evita aceste etichete care ni s-au pus. Eu o sa le propun colegilor sa initiem dezbateri cu societatea civila, pentru a modifica proiectul".

In schimb, senatorul Maior s-a declarat foarte deranjat de cei care "se ascund" in spatele unor atacuri din presa: "M-am saturat sa vad oameni care se amuza pe seama noastra, ascultandu-ne telefoanele si ascunzandu-se sub umbrela drepturilor omului. Daca lucrurile continua asa, voi da si nume", a spus el, referindu-se la sefi din serviciile secrete. Directorii acestor structuri au fost insa numiti de Ion Iliescu cu sprijinul PSD, unii dintre ei fiind pana in 2001 membri activi ai acestui partid.

Ca un exemplu al utilizarii interceptarilor ilegale, George Maior ne-a declarat ca persoane din conducerea Romaniei "primesc dimineata note nesemnate, in care se spune ca X a fost si a luat masa acolo sau dincolo si a spus una sau alta sau a vorbit la telefon cu Y si i-a spus nu stiu ce".

Interceptarile trebuie reglementate

Deputatul liberal Titu Ghiorghiof, membru al comisiei comune pentru supravegherea activitatii SRI, s-a declarat de acord cu necesitatea unei legi care sa reglementeze "toate restrangerile drepturilor constitutionale, inclusiv interceptarile". Ghiorghiof ne-a spus ca a avut de foarte multe ori ocazia sa discute pe aceasta tema, dupa controalele efectuate in anii trecuti ca membru al Comisiei SRI.

"Trebuie insa sa fie o lege foarte stricta si toate restrangerile drepturilor sa fie autorizate de un judecator", a mai declarat deputatul liberal, care a fost de acord ca o asemenea lege ar supara atat unii oameni din serviciile secrete, cat mai ales societatile de paza si detectivi care practica interceptari ilegale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.