Federatiile sindicale din invatamant au trimis Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o scrisoare prin care solicita Camerei sa ceara urmarirea penala a ministrului Educatiei Daniel Funeriu pentru abuz in serviciu, amenintari la adresa cadrelor didactice si impiedicarea lor sa participe la greva.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale, Federatia "Alma Mater", solicita Camerei Deputatilor sa ceara urmarirea penala a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, amenintare, impiedicarea, prin mijloace frauduloase, a exercitarii drepturilor si libertatilor profesorilor si pentru impiedicarea cadrelor didactice de a participa la greva, fapte incriminate in Codul penal, in Legea privind responsabilitatea ministeriala si Legea privind solutionarea conflictelor de munca.

Solicitarea a fost remisa Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, fiind luata in discutie luni. Potrivit secretarului Sever Voinescu, solicitarea nu este de competenta Parlamentului, Funeriu nefiind deputat, astfel ca Biroul Permanent va informa Federatiile sindicale ca se pot adresa direct structurilor abilitate ale statului.

Federatiile sindicale atasaza scrisorii adresate Parlamentului o serie de ordine si declaratii publice ale ministrului Educatiei, pentru a veni in sprijinul acuzatiilor formulate impotriva acestora. Acestia sustin ca ministrul Educatiei a procedat, imediat dupa ce Federatiile sindicale au decis declansarea grevei generale din invatamant, la amenintarea directa si indirecta a cadrelor didactice.

Potrivit scrisorii, in data de 25 mai a fost emisa o adresa MECTS prin care solicita obtinerea de la fiecare persoana care face parte din Comisia de evaluare a competentelor lingvistice si digitale a acordului de participare la organizarea si desfasurarea Probei C, prin semnarea unei declaratii al carei model a fost atasat respectivei adrese. "Nu exista nicio baza legala pentru o asemenea solicitare, in consecinta dispozitia ministrului Daniel Funeriu excede cadrului legal in vigoare si reprezinta o forma suplimentara de presiune, o amenintare indirecta la adresa salariatiilor din invatamant, pentru a-i determina sa nu participe la greva din 31 mai si totodata un mijloc fraudulos de impiedicare a exercitarii unui drept legal-dreptul la greva", se spune in documentul semnat de Federatiile sindicale.

Citeste si:
Daniel Funeriu: Orice diriginte normal la cap trebuie să predea...
Daniel Funeriu: Orice...

Sindicalistii concluzioneaza ca faptele savarsite de Daniel Funeriu intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de amenintare si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazute si pedepsite de dispozitiile art 206 si art. 246 din Codul penal.

Potrivit articolului 109 din Constitutie, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In cazul lui Funeriu, care nu este parlamentar, urmarirea penala poate fi ceruta de presedinte. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea ministrilor din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.