Fostul lider al minerilor ar fi sustinut intr-o declaratie din 2005, data in dosarul Mineriadei si pusa la dispozitie de Asociatia 21 Decembrie, ca Iliescu si Roman i-au oferit functii publice, daca aducea la Bucuresti mineri pentru formarea Garzii Nationale.
"La cateva zile dupa 15 iunie, am avut prima intalnire in sediul Guvernului la o masa la care se aflau presedintele Iliescu, primul-ministru Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si alti reprezentanti ai Guvernului care mi-au facut oferta de a deveni seful Garzii Nationale, in acest sens urmand ca eu sa strang in jur de vreo 100 de mineri bine facuti, de la toate unitatile miniere, care trebuiau sa vina la Bucuresti pentru a constitui Garda Nationala", se arata in declaratia data de Miron Cozma, ca martor, pe 21 aprilie 2005 la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si facuta publica sambata de Asociatia "21 Decembrie", relateaza NewsIn.
  • Iliescu, "un nomenclaturist al regimului Ceausescu"

In acelasi document, fostul lider al minerilor enumara si alte functii si demnitati publice care i-ar fi fost oferite dupa evenimentele din iunie 1990, dar pe care le-ar fi refuzat din cauza ca il considera pe Ion Iliescu "un fost nomenclaturist al regimului Ceausescu".

"Administratia Iliescu-Roman a incercat sa ma atraga in diferite feluri oferindu-mi diferite avantaje sau functii. Astfel au scornit sa fiu guvernator de Valea Jiului, iar Petre Roman mi-a oferit 7.000 de dolari pe luna ca sa ma duc consul in Africa de Sud. In 1994, guvernul Vacaroiu si Vacaroiu personal, care faceau parte din regimul Iliescu, mi-au oferit functia de ministru de interne si asa cum am aratat, faptul ca Iliescu era fost nomenclaturist al regimului Ceausescu nu puteam sa accept nici una dinte ofertele regimului sau",
potrivit documentului pus la dispozitie de Asociatia 21 Decembrie, in care Miron Cozma mai arata ca din cauza refuzului privilegiilor, s-a ales cu dosare penale si a fost condamnat pentru evenimentele din septembrie 1991.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a prezentat sambata si un document care contine declaratia unui copil de 13 ani, care a fost retinut pe strada in timpul evenimentelor din iunie 1990 sub pretextul ca "este golan".

Potrivit declaratiei acestuia, aflata la dosarul Mineridei, dupa ce a fost batut, a fost dus alaturi de alti minori si femei la o unitate militara din Magurele, unde un pluton de soldati a simulat ca ii impusca. "Cateva cadre ale unitatii ne-au spus tuturor retinutilor-barbati, femei si copii, sa ne ridicam. In fata noastra a venit un pluton de militari in tinuta albastra, avand asupra lor pistoale mitraliera. Un cadru le-a spus militarilor sa armeze si sa ocheasca. Militarii au armat pistoalele mitraliera, le-au indreptat catre noi si au actionat tragaciul, neavand insa glont pe teava. Toti retinutii erau inlemniti de groaza, iar unele femei retinute au lesinat. Militarii au plecat razand de noi", se arata in documentul pus la dispozitie de Asociatia 21 Decembrie.


Citeste si: [Cozma: "Iliescu o sa iasa cu picioarele inainte ori din politica , ori din puscarie!"]

[Cozma: Basescu mi-a dat trenurile sa aduc minerii la Bucuresti]
Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.