Membrii Comisiilor juridica si pentru drepturile omului din Senat au decis, in unanimitate, sa dea un raport favorabil cu o serie de amendamente admise noii Legi ANI, care urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului.

Principala modificare adusa proiectului votat de Camera este ca membrii Comisiei juridice si ai Comisiei pentru drepturile omului din Senat au eliminat toate referirile la constituirea comisiilor de cercetare a averilor, formate din procurori si judecatori pe langa curtile de apel, relateaza NewsIn.

In plus, la propunerea presedintelui Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, s-a decis, cu 11 voturi pentru si o abtinere, ca sesizarea ANI facuta cu rea-credinta atrage dupa sine raspunderea juridica a celui care a facut-o.

De asemenea, s-a adaugat in Lege ca neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 2000 lei, daca fapta nu constituie infractiune.

Frunda a mai propus si ca nerespectarea principiilor dupa care se desfasoara activitatea de analiza a ANI: legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationalp, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a patrimoniului, atrage raspunderea penala, civila sau administrativa, dupa caz, a membrilor Agentiei.

De asemenea, s-a revenit asupra deciziei Camerei, astfel ca presedintele si vicepresedintele Agentiei sunt numiti de Senat, pe baza de concurs sau examen, la propunerea CNI, iar nu direct de catre CNI, cum au introdus deputatii.

Pe de alta parte, senatorii au decis ca mandatul conducerii ANI si mandatul CNI sa fie de 4 ani, cu dreptul de a avea un singur mandat. Pe Legea 144/2007, mandatul membrilor CNI este de 3 ani, cu posibilitatea de a fi reinnoit o singura data, iar presedintele si vicepresedintele Agentiei sunt numiti in functie de Senat pentru un mandat de 4 ani care nu putea fi reinnoit.

Ce dispare din declaratia de avere?

Bijuteriile, obiectele de arta si de cult, metalele pretioase nu mai trebuie mentionate in formularul declaratiei de avere destinat publicitatii, au decis marti senatorii Comisiilor juridica si pentru drepturile omului, la propunerea lui Gyorgy Frunda.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Formularul declaratiei de avere destinata publicitatii a suferit marti modificari in cadrul Comiisiilor juridica si pentru drepturile omului, astfel ca intreaga categorie referitoare la "bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoarea insumata depaseste 5.000 de euro" a fost eliminata.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda a sustinut ca aceste bunuri sunt de natura "intima" astfel ca trebuie sa se regaseasca doar in declaratia confidentiala. In sustinerea argumentului sau a convins alti cinci colegi, printre care si senatorul PDL Mircea Andrei, care a comentat ca din cauza publicarii bijuteriilor pe care le detine apare "toata ziua in presa".

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Frunda a modificat capitolul "bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii..." si la declaratia de avere confidentiala, astfel ca in locul valorii estimative a acestora, trebuie mentionat modul de dobandire.

La propunerea senatorului PDL Iulian Urban, in declaratia publica de avere se va specifica si anul dobandirii terenurilor si cladirilor, precum si data contractarii unui credit.

Tot la initiativa lui Urban, senatorii Comisiilor au decis ca in declaratia de avere confidentiala sa se mentioneze si anul de dobandire al autoturismului, pe langa mentionarea anului de fabricatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.