Comisia de administratie din Camera Deputatilor a avizat favorabil, in unanimitate, un proiect legislativ apartinand Sulfinei Barbu care instituie obligativitatea colectarii selectiva a deseurilor in institutiile publice.

Comisia de administratie publica si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a adoptat in sedinta de marti, raportul pozitiv pentru propunerea legislativa privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice, initiata de deputatul PDL Sulfina Barbu, presedintele Comisiei.

Presedintele comisiei din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, considera ca obligativitatea colectarii selective in institutiile publice vine in sprijinul implementarii Directivei Parlamentului European care prevede ca statele membre trebuie sa introduca colectarea selectiva cel putin pentru hartie, metal, plastic si sticla pana in 2015, transmite NewsIn.

"Colectarea selectiva a deseurilor in Romania este inca la un nivel foarte scazut si se bazeaza in principal pe voluntariat. Cum pentru 2020 avem tinte fixate pentru reutilizare si reciclare de 50% din masa totala de deseuri, singura solutie ramane obligativitatea colectarii selective. Legea privind colectarea selectiva va obliga functionarii din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si aluminiul pentru a fi revalorificate. Este un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale", a declarat Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a precizat ca experienta proiectului pilot pentru colectarea selectiva a deseurilor introdus anul trecut in Camera Deputatilor a fost incurajatoare si a ajutat-o sa puna la punct un program cu adevarat functional.

Obiectul acestei legi, care a trecut de Senat si va ajunge in plenul Camerei Deputatilor il constituie instituirea obligativitatii organizarii sistemelor de colectare selectiva a deseurilor in institutiile publice si in institutiile in care statul este actionar majoritar.

Organizarea si operationalizarea sistemului de colectare selectiva in institutiile publice se realizeaza direct, de catre reprezentantii institutiilor publice sau prin delegarea acestei responsabilitati catre terti, respectiv societati comerciale si/sau organizatii non-guvernamentale non-profit.

Fiecare institutie publica este obligata sa finanteze din fonduri proprii sistemul de colectare selectiva a deseurilor provenite din desfasurarea propriei activitati, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Nerespectarea legii atrage dupa sine sanctiuni constand in amenzi ce pot ajunge la 10.000 lei.

Citeste si:
Proiect de lege pentru accesul animalelor de companie în...
Proiect de lege pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.