Seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda a declarat ca Romania are probleme din cauza acestui fenomen omniprezent inainte de 1 ianuarie 2005. Cazurile fiului lui Nicolae Vacaroiu si a doi ministri din Cabinetul Nastase sunt elocvente

Tudor Chelariu a precizat ca sumele din dosarele trimise la PNA variaza de la zece mii de euro pana la milioane de euro. Secretarul de stat Tudor Chelariu, seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda, declara ca frauda cu fondurile europene reprezinta o problema pentru Romania. "Noi am recunoscut acest lucru in discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene si cu Oficiul European de Lupta Antifrauda. Tocmai de aceea am creat un organ specializat care se va ocupa de controlul obtinerii, utilizarii si derularii fondurilor europene, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, si avem o strategie nationala pentru protectia intereselor financiare ale comunitatilor europene, care a fost adoptata de catre Guvern".

Chelariu spune ca este nevoie de acest departament pentru ca multe institutii ale statului sunt implicate in gestiunea si controlul fondurilor, fiind nevoie de un efort de coordonare. "Spre deosebire de alte forme de control, supravegherea proiectelor europene, din cauza complexitatii si specificului lor, ocupa un loc aparte in domeniul controlului financiar, administrativ, al achizitiilor publice. De aceea este nevoie de un organ specializat.

Personalul acestui departament este in stransa legatura cu OLAF, avem oameni pregatiti pentru a combate frauda impotriva fondurilor comunitare", spune Chelariu. El a precizat ca in prima jumatate a anului s-au efectuat 24 de controale. "La 1 iulie, 19 dintre controale s-au finalizat, in 14 dosare am constatat nereguli si posibile fraude in legatura cu fondurile comunitare. Aceste dosare au fost trimise la PNA iar in unele dintre ele s-a inceput urmarirea penala si au fost indisponibilizate bunuri". El declara ca anul trecut, fostul Departament de Inspectie al Primului Ministru a trimis la PNA sapte dosare, iar departamentul pe care-l conduce a trimis 14 in numai sase luni.

"Dosarul Vacaroiu"

Tudor Chelariu a precizat ca sumele din dosarele trimise la PNA variaza de la zece mii de euro pana la milioane de euro. "Cazul cel mai recent este cel legat de Pavilionul Expozitional de la Constanta, unde este vorba despre doua milioane de euro. Sumele variaza in functie de complexitatea proiectului. Sunt si nume cunoscute in aceste dosare.

Trebuie sa facem referire la asa-numitul "Dosar Vacaroiu", in care fiul presedintelui Senatului era asociat intr-o firma care a beneficiat de fonduri europene, suma totala de recuperat in urma acestei actiuni fiind de aproximativ 170 de mii de euro". Chelariu spune, citat de Rador, ca inainte de 1 ianuarie 2005 nu a fost vorba despre un control al utilizarii fondurilor, ci despre o patronare a fraudarii fondurilor comunitare.

"Avem nenumarate exemple, incepand cu cei doi ministri acuzati de astfel de actiuni, membri in cabinetul Adrian Nastase". Rugat sa dea un exemplu de caz in care Victor Ponta nu a gasit pe nimeni vinovat si in care acum s-a descoperit ca este vorba de fraude, Chelariu s-a referit la un proiect din judetul Neamt. "La sesizarea Agentiei Sapard, am controlat 14 proiecte de acest gen in judetul Neamt, in care beneficiari erau consiliile locale ale diferitelor comune.

Acolo se mai facuse un control in 2004 privind conflictele de interese si nu s-a gasit nimic, iar noi am descoperit infractiuni impotriva intereselor financiare ale comunitatilor europene, iar dosarul se afla in atentia PNA. Sumele nu sunt mari, dar arata cum s-au facut controale inainte de a veni actuala putere la guvernare", spune Chelariu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.