Toti cei 15 ministri nominalizati pentru a face parte din Cabinetul Boc II au primit marti avizul comisiilor de specialitate din Parlament, urmand ca plenul Legislativului sa-si exprime miercuri votul pentru investirea noului Guvern.

  • Vasile Blaga - Vasile Blaga, propus pentru Ministerul Administratiei si Internelor, a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate cu 46 de voturi pentru si zece impotriva, fiind inregistrate si patru abtineri. Blaga a declarat ca administratiile trebuie sa aiba dreptul sa modifice taxele locale in functie de necesitati si ca amenzile date persoanelor juridice trebuie sa ramana de asemenea la bugetele locale. Blaga si-a propus pentru noul mandat aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in martie 2011, si elaborarea unei strategii nationale de control al criminalitatii, relateaza NewsIn.
  • Kelemen Hunor - Kelemen Hunor, propus pentru portofoliul Culturii si Patrimoniului, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate cu 24 de voturi pentru si doua abtineri. Ministrul desemnat a spus ca prioritatile sale sunt reorganizarea directiilor culturale judetene in directii de patrimoniu, descentralizarea sistemului si sustinerea drepturilor culturale ale tuturor cetatenilor.
  • Adriean Videanu - Adriean Videanu, desemnat pentru Ministerul Economiei si Comertului, a fost avizat de Comisiile economice, de industrii si pentru privatizare din cele doua Camere ale Parlamentului, cu 39 de voturi pentru si 17 impotriva. Videanu a declarat la audieri ca doreste reevaluarea proiectului de la Rosia Montana si renegocierea participatiei statului roman in proiect, care este in prezent de 19,7%. El a adaugat ca mai sunt alte 18 campuri aurifere in Romania ce trebuie valorificate, dar spune ca nu va fi acceptat niciun proiect care nu corespunde exigentelor UE.
  • Sebastian Vladescu - Ministrul desemnat al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a primit aviz favorabil in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament, cu 36 voturi pentru, doua impotriva si nicio abtinere. Vladescu a declarat la audieri ca politicile salariale si sociale vor fi extrem de restrictive in urmatorii trei ani, cel putin, iar acest lucru trebuie compensat prin masuri de protectie sociala. Ministrul desemnat a anuntat ca salariile bugetarilor vor fi inghetate in 2010. El a adaugat ca nu vor fi probleme cu plata pensiilor, a salariilor si alocatiilor sociale, dar ca este nevoie de modificarea sistemului actual de asistenta sociala pentru ca sunt persoane care beneficiaza de ajutor social desi nu au nevoie. Vladescu a spus ca numarul disponibilizarilor va fi mai mic de 100.000 in 2010 si a dat asigurari nu intentioneaza sa modifice sistemul actual de taxe si impozite. Vladescu: Salariile bugetarilor vor fi inghetate in 2010
  • Catalin Predoiu - Catalin Predoiu, nominalizat pentru Ministerul Justitiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 51 de voturi pentru, noua impotriva si un vot anulat. Predoiu a reluat, in cadrul audierilor din comisii, ideea infiintarii unui serviciu operativ al Ministerului Justitiei, dupa desfiintarea SIPA, si a propus totodata infiintarea penitenciarelor private. El a declarat - in contextul in care la audieri a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ostilitate fata de Ministerul Justitiei si de manipulare - ca va milita in noul sau mandat pentru imbunatatirea legislatiei privind functionarea CSM si pentru reformarea Ministerului Public. Predoiu a anuntat ca prioritate adoptarea Codurilor de procedura.
  • Mihai Seitan - Ministrul desemnat al Muncii, Mihai Seitan, a primit avizul comisiilor reunite de Munca si Egalitate de Sanse din Parlament, cu 38 voturi pentru, 17 impotriva si trei abtineri. Seitan a declarat la audieri ca rata somajului va urca la 8-8,5% in primul trimestru din 2010, de la 7,2-7,3% - nivel estimat pentru finalul acestui an. In ceea ce priveste plata pensiilor, el a dat asigurari ca nu vor fi probleme anul viitor. Candidatul a anuntat ca isi propune sa reformeze "din temelii" activitatea Inspectiei Muncii si asistenta sociala - in acest ultim caz argumentand ca exista persoane care primesc doua-trei ajutoare si altele care beneficiaza de asistenta din partea statului desi au venituri foarte mari. Seitan a mai spus ca trebuie simplificat Codul Muncii si scurtat timpul necesar pentru concedierile colective.
  • Teodor Baconschi - Diplomatul Teodor Baconschi a primit aviz favorabil la audierile din Comisiile de politica externa si afaceri europene, cu 33 de voturi pentru si 15 impotriva. El a declarat ca va face tot ce este "rational si rezonabil" pentru a relansa relatia Romaniei cu Rusia si spune ca, in opinia sa, Bucurestiul a "supralicitat" pana acum "retorica de pragmatism" in incercarea de a trece peste litigii. Baconschi a afirmat ca doreste o continuitate a prioritatilor politicii externe si instituirea la MAE a unei comunicari publice "mai putin crispate", pentru a restabili "prestigiul social" al acestui domeniu. Cum vede Baconschi pozitia Romaniei pe scena internationala?
  • Laszlo Borbely - Ministrul desemnat al Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a primit marti aviz favorabil in comisiile reunite de administratie publica si agricultura din Parlament, cu 53 de voturi pentru, 8 impotriva si nicio abtinere. Borbely a declarat ca va cere o rectificare bugetara in martie sau aprilie pentru a primi mai multi bani, in conditiile in care bugetul ministerului pe 2010 este sub nivelul din 2009. "Bugetul pentru Ministerul Mediului este foarte mic, la nivelul a 96% din bugetul din acest an, si mai mult ca sigur va trebui sa venim cu o rectificare in martie-aprilie, in care sa se acorde mai multi bani ministerelor pentru prioritati care tin de Uniunea Europeana", a spus Borbely.
  • Cseke Attila - Propus la portofoliul Sanatatii, Cseke Attila a fost avizat in unanimitate de cei 25 de membri ai Comisiilor parlamentare de specialitate. Ministrul desemnat a spus la audieri ca unul dintre motivele subfinantarii sistemului sanitar este relatia disproportionata dintre contribuabil si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si propune introducerea unui contract intre CNAS si asigurat, astfel incat acesta din urma sa isi cunoasca drepturile dobandite prin plata contributiilor. Ministrul mai propune introducerea unui sistem de carduri nationale de sanatate, care sa contina inclusiv informatii despre istoricul bolilor si al tratamentelor.
  • Gabriel Oprea - Gabriel Oprea, propus pentru portofoliul Apararii, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate, cu 20 de voturi pentru si doua impotriva, fiind inregistrata si o abtinere. Oprea a declarat la audieri ca va discuta in comisiile de specialitate din Parlament orice contract important de inzestrare a Armatei, argumentand ca, in contextul unei slabe finantari a sistemului, trebuie alese cele mai bune solutii.
  • Daniel Funeriu - Ministrul desemnat al Educatiei, Daniel Funeriu, a primit aviz favorabil de la Comisiile reunite de invatamant, cu 29 voturi pentru, sapte impotriva si doua abtineri. El s-a angajat sa asigure 6% din PIB pentru domeniul educatiei in 2010.
  • Radu Berceanu - Ministrul desemnat al Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a fost avizat favorabil cu 39 de voturi pentru, 17 impotriva si o abtinere. El a declarat la audieri ca reducerile acordate anumitor categorii de calatori precum studentii, pensionarii si veteranii ar trebui eliminate, deoarece genereaza datorii catre societatile de transport. Berceanu a mai spus ca doreste sa readuca o parte din transportul de marfuri grele si periculoase pe calea ferata, dupa ce s-a renuntat la acesta din cauza infrastructurii slabe. Planurile lui Berceanu pentru Transporturi: S-a terminat cu gratuitatea!
  • Gabriel Sandu - Ministrul desemnat al Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu, a fost validat de comisiile de specialitate ale Parlamentului cu 17 voturi pentru, unul impotriva, fara abtineri. Sandu a declarat in cadrul audierilor ca Posta Romana nu va fi privatizata cat timp el se va afla la conducerea ministerului. Ministrul desemnat a adaugat ca obiectivul sau este ca in trei-cinci ani Posta sa devina profitabila, in conditiile in care, in anul 2013, compania de stat va pierde exclusivitatea de a desfasura activitati pe piata autohtona. Gabriel Sandu: Cat timp voi fi ministru Posta nu va fi privatizata
  • Mihail Dumitru - Propus pentru functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru a fost validat de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 58 de voturi pentru si o singura abtinere.
  • Elena Udrea -Elena Udrea, propusa pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit aviz favorabil de la Comisiile de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi pentru candidatura sa, patru impotriva si o abtinere. Ea isi propune sa infiinteze o comisie interministeriala care sa analizeze oportunitatea declansarii unor proiecte care vor trebui derulate de mai multe autoritati ale statului. Printre prioritatile sale, Udrea si-a fixat finalizarea programului de construire a 10.000 de kilometri de drumuri in zonele preurbane, mic-urbane si rurale, dar si finalizarea bradului turistic national. In domeniul turismului, ministrul are ca tinte dezvoltarea turismului rural. Udrea a scapat de Urmarirea Penala

Cinci dintre ministrii validati marti de comisiile de specialitate din Parlament au fost respinsi de aceleasi comisii in urma cu aproape doua luni, cand au fost propusi pentru a face parte din Guvernul Croitoru, subliniaza NewsIn. Acestia sunt Adriean Videanu, propus atunci ministru al Economiei si Comertului, Daniel Funeriu (ministru al Educatiei, Cercetarii,Tineretului si Sportului), Radu Berceanu (ministru al Transporturilor si Comunicatiilor), Catalin Predoiu (ministrul Justitiei) si Mihai Seitan (desemnat tot pentru portofoliul Muncii).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.