Noul executiv al premierului Emil Boc si-a propus, in programul de guvernare, aprobarea de catre Parlament a bugetului pe 2010 pana in 16 ianuarie si adoptarea legii responsabilitatii fiscale pana in martie 2010.

Adoptarea bugetului pe 2010 reprezinta o conditie esentiala pentru acordarea urmatoarelor transe de la FMI si Comisia Europeana.
Termenele sunt prevazute la capitolul "Masuri pentru reluarea cresterii economice" din programul de guvernare, ce prevede 12 obiective.

Intre acestea, guvernul isi propune "continuarea procesului de consolidare fiscala si a agendei de reforme structurale incepand cu anul 2010, pentru a nu deteriora perspectivele de adoptare de facto a euro la 1 ianuarie 2015", precum si "cresterea semnificativa a gradului de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana".

La inceputul acestei luni, Kenneth Orchard, analist la Moody's, declara pentru NewsIn ca sansele ca Romania sa adopte euro in calendarul stabilit sunt mici, din cauza problemelor fiscale structurale si a faptului ca vointa politica in acest sens este slaba, estimand ca tara noastra nu va trece la euro in urmatorii 10 ani, transmite NewsIn.

In legatura cu deficitul bugetar, fixat la 5,9% din produsul intern brut (PIB) pentru 2010, executivul are in vedere reducerea graduala a acestuia pana la sub 3% din PIB in 2012. Comisia Europeana a recomandat Romaniei, in aceasta vara, sa reduca deficitul sub 3% din PIB pana in 2011. Potrivit Tratatului de la Maastricht, unul dintre criteriile principale pentru adoptarea euro este limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB.

De asemenea, guvernul vrea eliminarea cheltuielilor in exces la nivelul companiilor de stat si "adoptarea de masuri pentru eficientizarea comportamentului autoritatilor publice locale, astfel incat sa fie minimizate riscurile de natura fiscala provenite din activitatea acestora".

Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii. Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Programul de guvernare mai prevede o serie de intentii se natura politicii fiscale, intre care "introducerea unui cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu pentru a restabili disciplina bugetara", care sa contina reguli fiscale cu privire la nivelul cheltuielilor si soldului bugetar, reorientarea cheltuielilor publice "prin stabilirea de prioritati clar formulate", diminuarea cheltuielilor cu salariile si stabilirea de prioritati in efectuarea transferurilor catre sectoare economice.

Executivul PDL-UDMR isi propune, de asemenea, sa lanseze un plan de actiune multianual vizand reforma administratiei fiscale, care sa prevada "cresterea nivelului veniturilor bugetare prin promovarea unor masuri de largire a bazei de impozitare si imbunatatirea colectarii", "reducerea fraudei si neconformarii in domeniul TVA si reformarea procesului de rambursare a TVA pentru a solutiona intarzierile in decontarea rambursarilor", "imbunatatirea gestionarii arieratelor fiscale in crestere si intensificarea controlului asupra contribuabililor in cazul carora potentialul de colectare este mare" si "continuarea programului de reducere a parafiscalitatii si de punere in aplicare a planului de reducere a numarului de avize si autorizatii eliberate de catre institutiile publice centrale si/ sau agentiile subordonate".

In ceea ce proveste autoritatile locale, executivul vrea sa elaboreze "in regim de urgenta" un sistem de raportare centralizata a cheltuielilor efectuate de acestea, argumentand ca "instituirea unei baze de date a proiectelor de investitii de la nivel local va creste transparenta cheltuielilor publice si ar putea conduce la economii substantiale de resurse publice pe termen mediu".

Guvernul mai intentioneaza, intre altele, sa directioneze mai bine programele de asistenta sociala si sa restructureze cele peste 200 de ajutoare sociale existente si sa perfectioneze sistemul de colectare a taxelor si impozitelor prin sistemul "Ghiseul unic".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.