Prezenta masiva la urne limiteaza posibilitatile de fraude

Iesiti la vot! Nu-i lasati pe altii sa decida in locul vostru! Intr-o lupta electorala care se anunta strinsa, fiecare vot capata o importanta uriasa. Chiar si votul tau poate face diferenta. Cei care s-au resemnat acum doua saptamini, crezind ca jocurile sint facute, s-au inselat. De cistigatorul de duminica depinde si formarea viitorului guvern. Si
Alianta lui Basescu, si Uniunea lui Nastase au, teoretic, posibilitatea sa formeze echipa care va conduce Romania urmatorii patru ani, insa rolul presedintelui va fi esential in desemnarea primului-ministru. Cu cit prezenta la vot va fi mai mare, cu atit posibilitatile de frauda vor fi mai mici. Pe linga simpla exercitare a dreptului la vot, alegatorii mai au o datorie civica de indeplinit. Atunci cind sesizeaza nereguli sa le semnaleze. Mesajele de demobilizare la vot, transmise de unele partide politice si analisti, fac parte si ele din jocul democratiei, insa nu o ajuta sa se consolideze. O democratie puternica se construieste pe votul majoritatii. Miza acestor alegeri este uriasa si de ele atirna viitorul Romaniei. Mergeti la vot!

Batalia pentru Cotroceni: cistigatorul poate lua totul

Cine va forma guvernul dupa 12 decembrie? Iata o intrebare la care putina lume stie sa raspunda. In fond, nu sint prea multe posibilitati. Doar doua. Si ele depind de cine va iesi presedinte. Avem deci varianta unui guvern PSD si cea a unui guvern al Aliantei. Candidatii celor doua formatiuni au si anuntat ca, atunci cind vor cistiga alegerile, colegii lor vor forma guvernul. Adrian Nastase l-a anuntat pe Mircea Geoana, iar Traian Basescu pe Calin Popescu-Tariceanu. Ceea ce inseamna ca duminica vom vota nu numai presedintele Romaniei, ci - indirect - si culoarea viitorului guvern.

Constitutia Romaniei spune, la art. 103, ca presedintele tarii este obligat sa cheme la consultari toate partidele parlamentare inainte de a desemna un prim-ministru. Asta in cazul in care nici un partid parlamentar nu are majoritate absoluta in parlament, adica 50a+1 din numarul deputatilor si senatorilor. Ceea ce la noi nu este cazul. Aceste consultari au rostul de a-l asigura pe seful statului ca o coalitie de partide isi poate asigura majoritatea parlamentara si, prin urmare, poate propune un prim-ministru care sa fie votat in sedinta comuna de catre cele doua Camere ale parlamentului.

Varianta Nastase presedinte

In cazul in care Adrian Nastase va ajunge la Cotroceni, viitorul prim-ministru va fi, cel mai probabil, Mircea Geoana. PSD a anuntat deja ca ar putea avea o majoritate parlamentara alaturi de PUR, UDMR si minoritati. "Pornind de la rezultatele alegerilor si pe baza analizelor pe care le-am facut, am ajuns la concluzia ca putem sa asiguram o majoritate parlamentara capabila sa acorde un vot de incredere unui guvern pe care sa-l realizam impreuna (cu PUR si UDMR - n.r.)", a declarat acum doua zile candidatul PSD+PUR. La rindul ei, UDMR a anuntat, oficial, ca este pregatita pentru o colaborare guvernamentala cu PSD si PUR. Pur teoretic, dar putin probabil, este posibil ca potentialul presedinte Nastase sa propuna si un premier din partea Aliantei, in ipoteza in care majoritatea pe care ar putea-o forma PNL si PD cu alte partide parlamentare sa fie mai puternica decit majoritatea propusa de PSD. Aceasta ipoteza este insa foarte putin probabila, actualul lider al PSD neavind nici un interes in a desemna un guvern al unui partid adversar.

Varianta Basescu presedinte

In cazul in care Traian Basescu este ales duminica presedinte, exista, de asemenea, doua ipoteze: sa desemneze un guvern condus de colegul sau Calin Popescu-Tariceanu, respectiv sa-l desemneze pe adversraul sau politic de la PSD, Mircea Geoana. In clipa de fata, ambele variante sint la fel de posibile, Traian Basescu neexplicind pina acum in mod clar cum ar putea alcatui Alianta PNL-PD o majoritate parlamentara cu alte partide. "Nu voi face nici o speculatie pe tema aliantelor. (...) Discutiile acestea exploratorii nu pot fi facute publice. Sigur ca am discutat cu Marko Bela, sigur ca vom mai discuta, dar, cind vom face publice discutiile, ele vor viza strict concluziile", spunea duminica Traian Basescu, intr-un interviu pentru BBC.

Majoritati la limita

In oricare dintre situatii (un guvern PSD sau un guvern al Aliantei), riscul sucombarii este foarte mare. Nici o formatiune nu are siguranta ca va putea detine o majoritate absoluta in ambele Camere ale parlamentului. In cazul PSD, situatia de la Senat este foarte riscanta. Daca la Camera Deputatilor exista grupul minoritatilor, cu care se poate asigura majoritatea votarii legilor organice, la Senat, coalitiei PSD-PUR-UDMR ii lipseste un numar semnificativ de voturi. Surse din PSD ne-au declarat ca se va incerca cooptarea unor senatori din PRM sau chiar din Alianta pentru asigurarea majoritatii in aceasta Camera. In cazul in care nu se va putea, "vom face negocieri cu fiecare partid parlamentar inaintea fiecarui vot la vreo lege importanta", ne-a spus sursa citata. De partea cealalta, situatia este si mai complicata. Aliantei PNL-PD ii va fi mult mai greu de realizat o majoritate parlamentara cu care sa poata trece legi organice prin cele doua Camere.
Este nevoie, atit in Camera Deputatilor, cit si in Senat, de o colaborare cu PRM. Calin Popescu-Tariceanu spunea ieri, in "Evenimentul zilei", ca Alianta refuza o colaborare cu PRM la nivel guvernamental.

Pe de alta parte, Tariceanu sustine ca un guvern alcatuit de PSD "va avea o viata extrem de scurta" fiindca "trecerea oricarei legi organice prin parlament va depinde de votul Aliantei care, practic, controleaza toate deciziile importante". Ce nu spune Tariceanu este ca aceeasi situatie se poate avea in vedere si in cazul in care Alianta va forma guvernul, votul pentru legile organice neputind fi luat in calcul fara PSD. In orice caz, fara un sprijin direct sau pe ascuns din partea PRM, nici unul din cele doua guverne posibile nu poate avea o majoritate confortabila in parlament. In acest context, trebuie reamintita experienta legislaturii care tocmai s-a incheiat, dar si cea din perioada 1996-2000, in care legi importante au trecut prin parlament cu votul celor de la PRM


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.