Liderul PSD Mircea Geoana a declarat miercuri ca parlamentarii PSD+PC vor face "ceea ce face in mod firesc un partid aflat la guvernare", adica nu vor semna motiunea de cenzura a opozitiei, repetand insa ca Guvernul si-a asumat raspunderea "intr-o maniera brutala".
Geoana a spus, referindu-se la anuntata motiune de cenzura a PNL si UDMR, ca aceasta perioada reprezinta "un moment extrem de delicat pentru Romania". "In tot ce inseamna evaluare interna si externa in Romania, asistam la o crestere a riscului politic de tara pe un fond social care probabil se va agrava (...) Pe fondul unei situatii economice extrem de grave, o criza politica ar reprezenta in cest moment un gest de grava iresponsabilitate.Repet ceea ce am spus si ieri, in acest moment in care riscul de tara se agraveaza, situatia sociala se degradeaza, iar economia noastra este, in cel mi dificil moment, o criza politica la Bucuresti inseamna un risc politic de neacceptat, care va conduce Romania intr-o criza economica si mai severa si intr-o recesiune prelungita", a spus Geoana, citat de NewsIn.

Liderul PSD a spus ca este firesc ca opozitia sa nu rateze o "astfel de ocazie", de a depune motiune de cenzura, pentru ca opozitia trebuie "sa isi faca datoria democratica". "Ar fi oarecum nefiresc ca opozitia sa nu se exprime atunci cand Guvernul si-a asumat raspunderea in maniera brutala pe trei teme atat de vaste", a comentat Geoana.

Liderul PSD a spus ca tot "nefiresc" ar fi ca parlamentari ai PSD sa semneze motiunea de cenzura la Legea salarizarii unice anuntata de PNL si UDMR. "Va fi nefiresc, suntem intr-o coalitie care nu este cea mai mare fericire pentru noi, intr-o guvernare care nu este cea mai mare fericire pentru romani, dar de aici pana a semna o motiune a opozitiei este o distanta foarte mare. Deci, parlamentarii PSD si Alianta PSD+PC vor face ce face in mod firesc un partid aflat la guvernare - nu va intra intr-un joc de-a motiunea de cenzura", a dat asigurari Geoana.

Mircea Geoana a spus ca acest Guvern, care, desi "nu merge grozav", reprezinta "un moment de stabilitate minima" care ar trebui conservat macar pana la alegerile prezidentiale. "Singura ratiune ca aceasta motiune de cenzura sa fie votata de parlamentari de la PDL este continuarea planului lui Traian Basescu de a scapa de PSD de la guvernare si de Emil Boc de la conducerea Guvernului. Deci, daca acest plan continua dincolo de discursul pacifist de ieri din Parlament, nu cred ca cineva se indoieste ca planul lui Traian Basescu, acela de a elimina PSD de la guvernare si de a scapa de Emil Boc, acum este momentul in care, probabil, se va incerca acest lucru", a continuat Geoana.

Cititi si: Culisele unui santaj: De ce au tacut PSD si PNL la asumarea raspunderii?

PNL si UDMR construiesc motiunea

Incapand de miercuri dimineata, un colectiv format din 3 parlamentari ai PNL si 3 ai UDMR lucreaza la finalitzarea textului motiunii de cenzura. Acest colectiv s-a intalnit sub coordonarea deputatului liberal Eugen Nicolaescu si a stabilit capitolele si structura motiunii, urmand ca aceasta sa fie discutata in cadrul unei viitoare intalniri care va avea loc joi diminmeata.

In conditiile in care, Guvernul prin gestul angajarii raspunderii pe cele trei legi a demonstrat ca este rupt de realitatea strazii, demersul liberal vine sa corecteze si sa penalizeze acest abuz al puterii. PNL ramane consecvent principiului potrivit caruia legi cu un impact social major cum sunt cele de fata, trebuie dezbatute in mod real si democratic si nu impuse intr-un mod santajist”, transmite un comunicat de presa PNL, remis 9AM.

Calendarul de lucru stabilit prevede ca in partea a doua a zilei de joi sa se ajunga la forma finala, urmand ca in cursul dupa-amiezii motiunea de cenzura sa fie depusa la Secretariatul General al Camerei Deputatilor.

Totodata, parlamentarii liberali lucreaza in paralel la sesizarile de neconstitutionalitate pe marginea celor doua legi, care au facut obiectul angajarii guvernamentale (Proiectul Legii educatiei nationale si Proiectul de Lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International), astfel incat ele sa fie gata pana cel tarziu pe 22 septembrie, pentru a se incadra in termenul legal de depunere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.