Maxim Vengerov a urcat, marti seara, pe scena Festivalului "George Enescu", fiind aplaudat minute in sir de public, care nu s-a abtinut insa de la huiduieli, in momentul in care Theodor Paleologu i-a inmantat dirijorului rus o decoratie din partea presedintelului Traian Basescu.
Dupa un concert exceptional, aplaudat indelung de cei din sala, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a urcat pe scena, pentru a-i inmana dirijorului rus ordinulul "Merit cultural" in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea Festivalului si Concursului International “George Enescu”. Dupa ce publicul s-a aratat iritat de faptul ca microfonul nu functiona, neintelegandu-se ce spunea Paleologu, in momentul in care ministrul s-a facut auzit, mai multe persoane din sala au inceput, la propriu, sa huiduie, la auzul numelui lui Traian Basescu. Theodor Paleologu i-a oferit lui Vengerov decoratia, mentionand ca este din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Ordinul Meritul Cultural a fost conferit si regizorului Nicolas Joel, dirijorului Oleg Caetani si artistului liric Franck Ferrari, conform unor decrete semnate pe 28 august de presedintele Traian Basescu.

Maxim Vengerov, unul dintre cele mai reputate nume ale muzicii clasice, a dat primul sau recital la varsta de cinci ani, iar la 10 ani a castigat primul premiu la competitia Wieniawski pentru juniori. In 1990 a fost distins cu Carl Flesch International Violin Competition, apoi cu premiul Gramophone pentru tanarul artist al anului.

Vengerov a cantat alaturi de mari orchestre ale lumii, ca Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Philharmonic, The Singapore Symphony Orchestra. Este profesor de vioara la Scoala de Muzica din Saarland (Germania) din octombrie 2000, iar in 1997 a devenit primul interpret de muzica clasica numit ambasador itinerant al UNICEF si s-a implicat in mai multe programe pentru copii, a sustinut concerte pentru copiii din Uganda, Thailanda, Kosovo sau pentru cei din Harlem. In 2007, Vengerov si-a fracturat mana dreapta, neputand sa mai concerteze ca violonist la editia de atunci a Festivalului "George Enescu".

Vengerov a dirijat, marti seara, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", in prima seara dedicata "Marilor orchestre ale lumii", avandu-l ca solist la vioara pe Alexandru Tomescu. Horia Mihail a fost solist la pian, iar Razvan Suma la violoncel.

Cititi si: Cum restaureaza Festivalul George Enescu mandria nationala


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.