Festivalul George Enescu a creat duminica seara o atmosfera de magie, impreuna cu muzicienii de la Il Giardino Armonico, cel mai renumit ansamblu de muzica baroca al lumii.
Cu siguranta, festivalul a impresioneaza la scara internationala. Un jurnalist de la publicatia britanica The Telegraph s-a aratat chiar foarte surprins de desfasurarea de forta din domeniul muzical de la Bucuresti. "Oare de ce si-a permis guvernul roman sa investeasca 7 milioane de ire, in conditiile in care bugetul Ministerului Culturii sufera din cauza crizei?", se intreaba jurnalistul englez.

Concluzia sa este aceea ca prin aceasta afirmare a culturii, Romania incearca sa isi creeze o imagine mai buna cu ajutorul valorilor sale. Vorbim pana la urma despre "Festivalul International George Enescu", iar Enescu este un mare compozitor, "din pacate prea putin cunoscut”, noteaza jurnalistul englez.

Totodata, Enescu poate reprezenta un simbol in lupta acestei tari de a-si redescoperi identitatea, scrie The Telegraph care citeaza in aceeasi masura fraza de deschidere a premierului Emil Boc: "Nimic nu poate ajuta mai mult la obtinerea renumelui unei tari, decat afirmarea geniilor pe care le are, in lumea artei universale".

Muzica de Enescu s-a auzit in fiecare seara la festival, pentru ca majoritatea concertelor au inclus macar o compozitie a romanului, iar opera sa "Oedip" a fost prezentata de Opera Nationala, in regia francezului Nicholas Joel.

Fara indoiala, tari ca Romania care au fost taiate practic de pe harta lumii pentru o perioada, aleg acum muzica pentru a se relansa, pentru a se redescoperi si pentru a arata lumii intregi cine sunt.

"Enescu este comoara muzicala necunoscuta a Romaniei, care si-a dorit sa faca celebra muzica traditionala, iar limita dintre local si universal in arta este extrem de fragila
", conchide jurnalistul de la The Telegraph, pentru care "spiritul locului" din muzica romaneasca poate avea valentele universalului.


Castgatorii editiei de anul acesta

Potrivit NewsIn, unul dintre premii ii este dedicat marelui compozitor - "Premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei sonate pentru vioara si pian de George Enescu". Castigatorii au fost premiati cu 15.000 de euro locul I, 10.000 de euro, locul II si 5.000 de euro, locul III.

La sectiunea Compozitie, Qiaa Shen-Ying a obtinut premiul I pentru muzica de Camera, cu lucrarea "Invocation of Wind and Thunder", iar Lam-Lan-Chee a primit premiul pentru Muzica Simfonica, pentru compozitia “Misterious place”. Compozitia castigatoare va fi inscrisa in programul din 2011 al festivalului.

Polonezul Jaroslaw Nadrzycki a obtinut Marele Premiu la categoria vioara, urmatorii clasati fiind sud-coreanul Shin A-Rah si rusoaica Nadezda Palitsyna. Premiul pentru cel mai bun acompaniator strain al Sonatelor pentru vioara si pian de “George Enescu” a fost acordat concurenti din Rusia, Tatiana Sidorova, iar Premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei sonate pentru vioara si pian de George Enescu a fost obtinut de polonezul Jaroslaw Nadrzycki .

La sectiunea Pian, laureatul editiei 2009 este Amir Tebenikhin din Kazakhstan, Violeta Khachikyan (Rusia) si sud-coreanul Ad Jong Do obtinand urmatoarele doua premii. Premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu a fost decernat lui Ilya Rashkovskiy, din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.