In problema controversatului proiect de constituire a Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), opozitia s-a miscat mai repede decat puterea.

PSD a depus doua proiecte legislative, unul privind constituirea CNI si unul privind modificarea Legii de organizare si functionare a Serviciului Roman de Informatii, in timp ce partidele de la putere sunt inca in faza de discutii si negocieri. Cele doua proiecte vor fi dezbatute abia in urmatoarea sesiune parlamentara, daca nu va exista o sesiune extraordinara, convocata pe aceasta tema.

Senatorul PSD George Maior (initiator al celor doua proiecte ale opozitiei, impreuna cu deputatii Ion Stan, Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu) ne-a declarat ca ambele proiecte au fost elaborate, intr-o forma "bruta", de mai multa vreme. Ele au fost finalizate si depuse acum din cauza contextului politic, in care partidele de la putere si presedintele Traian Basescu au vehiculat foarte mult ideea constituirii CNI. "A fost o munca in grup, in care am valorificat si idei mai vechi", a spus senatorul Maior.

Senatorul PNL Radu Stroe, seful Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru supravegherea activitatii SRI, ne-a declarat ca nu este vorba de o intarziere, din cauza unor dispute inutile, a partidelor de la putere: "Este o chestiune de principiu aici, nu putem sa venim cu niste proiecte de lege facute de mantuiala. In primul rand, trebuie facut un proiect de lege privind reforma serviciilor secrete, restructurarea lor.

Inainte de toate, trebuie vazut ce se va intampla cu serviciile departamentale de informatii de la Interne si Justitie, cu SPP si STS, daca vor intra in SRI, cum sa reorganizam serviciul de informatii al armatei, ce forma va avea CNI. La PNL avem un grup, condus de Norica Nicolai, care se ocupa exact de aceste aspecte". Radu Stroe a mai subliniat faptul ca asemenea proiecte cer timp pentru a fi puse la punct, deoarece este nevoie sa fie consultati specialisti din cadrul partidelor politice, din serviciile secrete si partenerii din NATO, pentru a avea proiecte de legi care sa indeplineasca toate exigentele, inclusiv cele internationale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.