Politica 31 Mai 2009 11:50
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la ceremonia de sarbatorire a 100 de ani de la infiintarea Consiliului Superior al Magistraturii, ca nu se poate realiza o reforma reala in justitie numai prin presiuni exercitate din exterior, ci in masura in care este dorita de cei din interior.
"Nu cred ca se poate realiza o reforma reala a sistemului judiciar numai prin presiuni exercitate din exterior. Succesul oricarui proces de reforma depinde de gradul in care reforma este inteleasa si dorita de cei din interior. Oricat de bine intentionate ar fi actiunile factorilor exteriori, fara coparticiparea reala si efectiva a celor chemati sa puna in practica aceste masuri nu se poate ajunge la rezultatul dorit", a declarat seful statului, in cadrul alocutiunii rostite cu ocazia participarii la ceremonia de sarbatorire a 100 de ani de la infiintarea Consiliului Superior al Magistraturii si la cea de-a 7-a reuniune a Adunarii Generale a Retelei Europene a Consiliilor de Justitie, relateaza NewsIn.

Basescu a aratat ca in acest moment Romania se afla in fata unui mecanism de cooperare si verificarea din partea CE in ceea ce priveste alinierea justitiei romane la justitia statelor membre UE, "realitate care ne arata intarzierile si deficientele sistemului justitiei din Romania".
Presedintele a amintit si de adoptarea noului parchet legislativ privind Codurile juridice, aratand ca judecatorul nu este "detinatorul adevarului absolut", iar unde legea e stramba ea trebuie indreptata. "Acolo unde este legea este stramba ea trebuie indreptata, dar acest lucru nu il face judecatorul. Suntem intr-un proces de reformare a legislatiei pentru a o adapta noilor realitati sociale. Dreptul trebuie sa corespunda societatii. Adoptarea noilor Coduri sper sa conduca la acest deziderat", a sustinut presedintele Romaniei.

Inainte de a pleca, dupa ce si-a rostit discursul, Basescu a tinut sa inconjoare sala dreptunghiulara in care se desfasoara lucrarile Adunarii Generale a Retelei Europene a Consiliilor de Justitie pentru "a-si arata respectul" pentru fiecare dintre judecatorii si procurorii prezenti, din tara si din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.