Politica 22 Mai 2009 22:32
CSM avertizeaza public asupra atitudinii "nepotrivite si deosebit de periculoase" manifestata de catre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in legatura cu modificarile referitoare la legile justitiei, prin declaratiile din presa si atacurile la adresa CSM, acuzandu-l pe acesta de lipsa de colaborare si incompetenta in reforma justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii isi manifesta indignarea si il acuza pe Predoiu de „lipsa de transparenta” in modificarea celor 3 legi privind justitia. Acestia nu sunt multumiti nici de faptul ca ministrul evita sa consulte magistratii cu privire la legile justitiei, desi acestia vor fi primii care vor fi pusi sa le respecte si sa le aplice.

Consiliul constata cu îngrijorare faptul ca, sub pretextul existentei unor propuneri transmise de catre CSM si care sunt rezultatul consultarii colectivelor de magistrati, ministerul Justitiei intentioneaza sa aduca modificari substantiale, lipsite de transparenta si care sa afecteze principiile de functionare a sistemului judiciar, fundamentate prin lege”, transmite un comunicat CSM.

Consiliu spune ca atitudinea lui Catalin Predoiu nu este o surpriza pentru magistrati deoarece, potrivit acestora, ministrul a manifestat constant o „lipsa de colaborare” in raport cu magistratii si CSM.

In ultimul timp, ministrul justiÅ£iei ÅŸi libertăţilor cetatenesti si-a manifestat disponibilitatea de conlucrare cu CSM doar la nivel declarativ. Lipsa ministrului de la lucrarile CSM a carui membru de drept este, confirma faptul ca apelul la conlucrare cu acest organism, facut public cu fiecare prilej, reprezinta doar o strategie de imagine”, sustine Consiliul.

CSM il acuza pe Catalin Predoiu ca urmareste doar impunerea propriei politici si creaza in constiinta opiniei publice iluzia ca intradevar au loc dezbateri cu cei interesati si ca in acest mod statul de drept functioneaza, precum si transparenta consiliului intr-o anexa a ministerului.

In realitate insa, atitudinea ministrului justitiei reprezinta doar o modalitate de a-si acoperi propria neputinta in efectuarea reformelor de care justitia romana are atata nevoie”, declara reprezentantii CSM.

Acestia il acuza pe ministru si de faptul ca nu si-a indeplinit obligatia asumata in luna ianuarie cu privire la plata unor drepturi salariale pentru toti magistratii.

Lipsa de constanta a atitudinii ministrului este cu atat mai grava cu cat are loc pe fondul subfinantarii cronice a sistemului judiciar, careia instantele si parchetele cu greu ii mai pot face fata”, sustine CSM.

In finalul documentului Consiliul declara ca va incunostinta magistratii in legatura cu toate demersurile efectuate pe langa celelalte puteri, pentru ca justitiei sa-i fie recunoscuta pozitia fireasca intr-un stat de drept. CSM isi exprima de asemena si convingerea ca o colaborare efectiva a celor doua componente importante ale sistemului judiciar (CSM ÅŸi MJLC) este oportuna rezolvarii tuturor aspectelor ce tin de buna functionare a justitiei.

De ce s-a suparat CSM?


Reactia CSM vine dupa ce Consiliul a sesizat, pe 13 mai, Curtea Constitutionala pentru un conflict dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de CSM, si autoritatea executiva, reprezentata de Guvern si Ministerul Justitiei, in legatura cu subfinantarea sistemului judiciar. CSM mai acuza afectarea grava a independentei justitiei prin subfinantarea sistemului, care s-ar fi facut prin mai multe ordonante de urgenta ale Guvernului ce au prorogat termenul de preluare a bugetului instantelor de catre instanta suprema, si a nesolicitarii avizului CSM pentru acte normative de adoptare a bugetului si de rectificare bugetara.

CSM a criticat si "omisiunea Guvernului de a solicita avizul CSM asupra proiectului de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti". Ultim aspect, sustinea presedintele CSM, Virgil Andreiea, priveste controalele Ministerului Justitiei la unele instante, unde au fost verificate si aspecte ce tin de competenta exclusiva a CSM.

CSM a fost insa criticat, la randul sau, de ministrul Justitiei, dar si de magistratii pe care ii reprezinta, care au acuzat lipsa de reactie la situatia din justitie. Astfel, pentru prima datq, judecatorii din tara au cerut revocarea unor membri CSM, pe care ii acuza ca nu au facut eforturi pentru a scapa sistemul din situatia in care se afla. Astfel, Curtea de Apel Brasov a declansat procedura de revocare din functie a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii alesi la nivelul curtilor, adica Virgil Andreies, presedintele CSM, Dan Lupascu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si Costel Dragut, de la Curtea de Apel Craiova.

Citeste si: Predoiu e obisnuit cu 'betele in roate' bagate de CSM


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.