Biroul Permanent al Senatului a decis marti sa ceara comisiei juridice sa lucreze la o modificare a Regulamentului pentru a remedia situatia in care ordonantele sunt considerate respinse sau adoptate tacit din cauza neintrunirii celor 69 de voturi necesare, a declarat senatorul Alexandru Peres.

Potrivit vicepresedintelui Senatului, problema a fost ridicata in Biroul Permanent de opozitie, dupa ce luni doua ordonante au fost adoptate tacit, desi ele au fost dezbatute si votate, insa nu s-a intrunit numarul necesar de voturi, 69, nici pentru adoptare, nici pentru respingere. Alexandru Peres a explicat ca exista o decizie a CCR din 2003 care prevede ca, in lipsa cvorumului pentru o lege organica, proiectul se intoarce la comisie. "Am convenit sa rugam comisia juridica pentru a contribui la revizuirea Regulamentului Senatului in asa fel asemenea cazuri, pe cat posibil, sa nu se mai petreaca. Acest lucru se va petrece intr-un timp relativ scurt, comisia juridica va veni cu niste propuneri si termene pentru ca sa revedem si acest capitol al adoptarii ordonantelor de urgenta in care suntem prima camera sesizata si sa nu fim pusi in situatia de a adopta tacit in lipsa celor 69 de voturi necesare, sau chiar de a vota impotriva ordonantelor de urgenta", a declarat senatorul PDL, citat de NewsIn.

El a mai sustinut ca aceasta situatie apare mai mult la Senat decat la Camera pentru ca 90% din OUG sunt trimise la Senat ca prima camera sesizata. Intrebat ce ce poate intampla cu o OUG care nu poate fi adoptata din lipsa cvorumului, insa Senatul ar fi camera decizionala, Peres a spus: "Cand Senatul e camera decizionala se poate retrimite comisiei pentru reanalizare, se poate repeta votul in aceeasi sedinta. La urma urmei e o decizie politica". Totusi, Peres a recunoscut ca luni a existat o problema de comunicare intre PSD si PDL. "Ieri a fost si o problema de necomunicare intre cele doua grupuri majoritare din Senat. Eu nu spun ca nu se va mai repeta, dar avem in intentie sa gasim o solutie", a adaugat el.

Alexandru Peres a mai declarat ca si presedintele Senatului, Mircea Geoana, a solicitat sa se modifice si alte capitole ale Regulamentului, insa nu a putut preciza la ce se refera propunerile liderului PSD. De asemenea, senatorii intentioneaza sa modifice si Statutul de functionare al serviciilor Senatului, avand in vedere unele nemultumiri legate de activitatea unor departamente din Senat. "Sunt unele zone in care suntem nemultumiti, e vorba de relatia cu presa, de site-ul web", a adaugat el, spunand ca exista si alte disfunctionalitati care vor trebui remediate prin introducerea unor prevederi clare in Statut despre responsabilitatile fiecarui departament.

Legea privind introducerea pasapoartelor electronice a fost adoptata tacit in plenul Senatului, in varianta Guvernului, dupa ce senatorii nu au intrunit numarul de voturi, respectiv 69, fiind lege organica, nici pentru admiterea ei, dar nici pentru respingerea acesteia.

Initial, OUG nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptare, fiind votata doar de 65 de senatori, in timp ce 19 s-au impotrivit, iar 12 s-au abtinut. La finalul votului, liderul PSD Toni Grebla a cerut reluarea votului pentru raportul Comisiei, initiativa sustinuta si de grupurile PDL si UDMR. Presedintele sedintei, Alexandru Peres, a reluat votul, dar nici de aceasta data senatorii nu au reusit sa se decida asupra acestei legi, raportul primind doar 60 de voturi pentru, Ordonanta 58, iar proiectul pentru respingerea acesteia a primit 55.

Astfel, ordonanta a fost adoptata tacit, fiind ultima zi in care mai putea fi votata in Senat, si urmeaza sa fie dezbatuta la Camera Deputatilor, in varianta Guvernului.

Plenul Senatului s-a confruntat si saptamana trecuta cu aceeasi problema. Astfel, se hotarase in sedinta de pe 11 martie sa se amane pentru luni, 16 martie, votul final pentru OUG prin care se introduc pasapoartele electronice, raportul suplimentar al Comisiei juridice a Senatului neintrunind numarul necesar de voturi pentru a fi aprobat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.