Partidele, aliantele politice si organizatiile minoritatilor nationale se pot asocia numai la nivel national, in baza unui protocol, pentru constituirea unei aliante care sa participe la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate miercuri de Guvern.

Ordonanta de Urgenta modifica si completeaza Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Pe un panou electoral, fiecare partid, alianta politica sau electorala si fiecare organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa la alegeri, ori fiecare candidat independent, poate aplica un singur afis electoral. Afisele care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau a altui stat sunt interzise, mai stipuleaza actul normativ aprobat de Executiv. Primarii sunt obligati sa stabileasca locuri speciale pentru afisajul electoral, in care vor fi amplasate panouri electorale, arata NewsIn.

Guvernul a mai decis ca o alianta electorala care a participat la alegerile anterioare - indiferent in ce scop au fost organizate acestea - are dreptul de a-si pastra denumirea numai in cazul in care nu si-a schimbat componenta. O alta prevedere interzice folosirea minorilor cu varsta sub 16 pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala.

Actul normativ adoptat miercuri in sedinta Executivului mai stipuleaza ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) va comunica Autoritatii Electorale Permanente, in 15 zile de la constatare, incompatibilitatile identificate intre mandatul de parlamentar european si alte functii detinute de candidati. Autoritatea Electorala Permanenta va avea obligatia fie de a transmite Parlamentului European cazurile de incompatibilitate, fie sa constate demisia persoanelor identificate de ANI ca fiind intr-o situatie de incompatibilitate. Intr-un termen de 15 zile de la validarea mandatelor, europarlamentarii trebuie sa declare la ANI averea si interesele.

Listele electorale sunt permanente, speciale si suplimentare. Cele permanente cuprind, pe localitati, toti alegatorii care domiciliaza in acele localitati, iar cele speciale cuprind cetatenii cu drept de vot ai statelor membre UE. Cetatenii cu drept de vot din statele UE care au domiciliul sau resedinta in Romania pot cere inscrierea pe listele speciale cel tarziu cu 60 de zile inaintea datei scrutinului. Cererile trebuie depuse la primarul localitatii in care au domiciliul sau de resedinta, insotite de copia unui document de identitate.
Pe listele suplimentare se vor inscrie alegatorii care in ziua scrutinului se afla in alta localitate decat cea de domiciliu. Acestia pot vota la orice sectie, dupa ce vor fi inscrisi de presedintele biroului electoral al sectiei de votare pe listele electorale suplimentare.

O alta prevedere introduce in Lege categoria partidelor politice care au membri in Parlamentul European in locul celei a partidelor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei. Argumentul adus este faptul ca scrutinul din 2009 este al doilea organizat in Romania pentru desemnarea europarlamentarilor, iar folosirea criteriului reprezentarii in Parlamentul Romaniei pentru diferentiere intre partidele politice nu mai este justificat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.