Ministrul Economieie, Adrian Videanu, participa marti la Budapesta, la summit-ul dedicat proiectului Nabucco. Pe de alta parte, Basescu este de parere ca daca Nabucco “nu merge”, Romania se poate alatura fara nicio problema celuilalt proiect, South Stream.

Obiectivul summit-ului ede la Budapesta este identificarea problemelor cu care se confrunta proiectul Nabucco, pentru gasirea unor posibile solutii.

Delegatia Romaniei are in componenta reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerul Afacerilor Externe si ai SNTGN Transgaz SA. Marele absent de la summit este premierul Emil Boc, care insa l-a desemnat pe Adrian Videanu sa-i tina locul.

Realizarea proiectului Nabucco va determina cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale pentru Europa, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze si accesul la rezervele importante de gaze din zona Marii Caspice si a Orientului Mijlociu.

Nabucco sau South Stream?

Presedintele Traian Basescu declara luni ca este de parere ca in domeniul gazelor Romania se confrunta cu o problema de siguranta a tranzitului si de aceea ia in serios South Stream, proiectul de gazoduct ruso-italian, dar numai daca UE va constata ca propriul ei proiect, Nabucco, nu poate fi realizat.

Ca stat membru UE, Romania nu se dezice de obiectivele ei europene si trebuie sa asigure functionarea solidaritatii europene, chiar daca ia in serios posibilitatea ca South Stream sa ajunga in Romania”, a explicat Basescu, citat de NewsIn.

Proiectele de gazoduct South Stream si Nabucco sunt considerate adesea rivale, primul propunandu-si ocolirea Ucrainei ca tara de tranzit, iar cel de-al doilea ocolirea Rusiei ca tara de aprovizionare cu gaze. Proiectul Nabucco, sustinut de UE, dar si de Statele Unite, este supervizat de un consortiu format din companii din sase tari, inclusiv Romania, prin Transgaz. Mai viabil din punct de vedere economic si mai putin constisitor decat South Stream.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.