Vicepremierul Dan Nica a declarat luni,la finalul sedintei coalitiei, ca s-a decis ca functionarii care lucreaza in programe de atragere a fondurilor UE sa fie remunerati individual,in functie de performante,el aratand ca cele 20.000 de persoane angajate pentru acest lucru au avut performante slabe.
"Tot personalul administratiei romanesti care este implicat direct in acest proces de atragere a fondurilor europene va fi salarizat in conformitate cu performantele individuale. Cei aproape 20.000 de oameni care lucreaza in acest domeniu au avut grad de absorbtie zero euro in 2007, zero euro in 2008 si au primit bine mersi si salarii si sporul de 70%. Incepand cu bugetul din 2009 vrem sa stabilim foarte clar ca cei care isi fac treaba si banii ajung la beneficiar, fie ca este taran, fie ca este firma care depune proiect, isi va primi si salariul si sporul", a declarat Nica, potrivit NewsIn.

Revenind la subiectul disponibilizarii a 20% din functionarii din aparatul central, vicepremierul a aratat ca Ministerul de Finante asteapta in cursul zilei de azi propuneri din partea ministerelor pentru ca numarul de persoane la care se va renunta sa fie cunoscut inainte de terminarea proiectului de buget. Nica a spus ca personalul excedentar angajat "fara niciun fel de discernamant" in ultimii doi ani de zile a dus la "o triplare sau cvadruplare a numarului de angajati din aparatul central".

"Acestia au salarii foarte mari, nu-si justifica activitatea, decat consumul de cafea", a declarat Dan Nica. Intrebat pe ce criteriu vor fi alesi cei propusi spre disponibilizare, vicepremierul a spus: "Pe criteriul ca cei care au ca unica ocupatie sa bea cafeaua pleaca acasa, cei care au ceva de facut in ministere vor ramane".

Banii europeni sunt o sursa "formidabila" de finantare a economiei, iar Romania va primi in 2009 de la Uniunea Europeana fonduri nerambursabile de 5,9 miliarde euro, pe care va trebui sa-i foloseasca pentru proiecte fezabile si credibile, a declarat, pe 16 ianuarie, presedintele Traian Basescu.

Presedintele a mentionat ca, in 2007 si 2008, Uniunea Europeana a virat in conturile de trezorerie ale Ministerului Finantelor avansuri de 1,85 miliarde euro din fonduri structurale, evidentiind ca din acesti bani "au fost cheltuite doar 200 milioane euro, preponderent fiind studii si cheltuieli pe proiecte inca nesemnificative, desi au trecut doi ani de la intrarea in UE".

Basescu s-a aratat nemultumit ca, din avansurile alocate Romaniei, circa 85% din fonduri nu au fost cheltuite.

La nivelul Guvernului a fost luata joi decizia politica de reducere cu aproximativ 20% a personalului din administratia centrala. Numarul de posturi din aparatul central vizate de restructurarea decisa de Guvern e de circa 2.000, iar institutiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea Guvernului si ministerelor, potrivit unor surse guvernamentale. Potrivit acelorasi surse, decizia a fost una politica, urmand ca ministrii sa vina ulterior cu propuneri, care se vor concretiza in acte normative. Posturile vizate de restructurare sunt doar cele ocupate, decizia nereferindu-se la cele vacante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.