Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la Palatul Cotroceni ca anul 2008 a deschis "anumite perspective" in relatia cu Rusia, exprimandu-si dorinta ca in 2009 Romania sa continue pe acest traseu, iar la baza relatiilor bilaterale sa stea "un pragmatism folositor ambelor state".

"Anul 2008 a fost un an care a deschis anumite perspective in relatia noastra cu Federatia Rusa. Doresc ca in 2009 sa continuam pe acest traseu. Vrem sa asezam la baza relatiei Romaniei cu Rusia un pragmatism cu adevarat folositor ambelor state, orientat spre viitor: sa putem avea o imagine predictibila a directiei in care vrem sa ducem impreuna aceasta relatie", le-a spus seful statului membrilor Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.

In acest context, presedintele a pledat pentru echilibrarea relatiilor comerciale dintre Rusia si Romania si crearea conditiilor pentru o cooperare economica pe masura necesitatilor celor doua state, transmite NewsIn.

In decembrie, la investirea noului ministru de externe, seful statului constata "un semiesec" in relatia cu Rusia si Ucraina. "Trebuie sa aducem lucrurile in relatiile firesti din regiune. Rusia si Ucraina sunt tari care nu pot fi ignorate si nici nu poti sa construiesti in regiune extrem de serios pana nu exista acest tip de parteneriat. Probabil ca lipsa de incredere istorica de pana acum ne-a facut sa nu trecem de anumite bariere mai mult psihologice decat practice. Trebuie sa gasim puterea si capacitatea sa o facem", a explicat Basescu.

Pe de alta parte, si Cristian Diaconescu a vorbit despre pragmatismul care trebuie sa caracterizeze relatiile cu Rusia. "Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica", a spus Diaconescu la audierile din decembrie din fata comisiilor de politica externa ale Parlamentului. Diaconescu a mai explicat ca pragmatismul trebuie sa intervina in relatia comerciala, care poate fi valorificata daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice.

In acest context, este foarte posibil ca ministrul de externe sa pregateasca o vizita la nivel inalt in Federatia Rusa cu ocazia deplasarii sale la Moscova prevazute la sfarsitul lunii viitoare. Ministrul declara de curand ca se simte nevoia unor astfel de contacte. "In relatia cu Rusia conteaza dialogul la cel mai inalt nivel, pentru ca la acest nivel se iau deciziile. Rusii au o scoala diplomatica foarte serioasa si stricta", a declarat minstrul recent intr-o emisiune la Realitatea TV. "Relatiile Romaniei cu Rusia sunt influentate de anumite aspecte din trecut si care blocheaza anumite perspective. Avem o relatie care nu este exploatata pana la capat. In plus, relatia Romaniei cu Rusia este influentata de relatia cu terti, ca de exemplu de relatia Romaniei cu Republica Moldova, Irak si Kosovo", a mai explicat seful diplomatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.