Secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a declarat duminica pentru NewsIn ca premierul Emil Boc nu avea nicio obligatie sa-l consulte pe Mircea Geoana in chestiunea numirii lui Ardelean la DGIPI si ca liderii PSD incearca sa scoata castanele din curtea lor cu mainile PD-L.
"N-are niciun fel de obligatie sa informeze dl. Boc in aceasta situatie. Postul de director de la DGIPI nu este politic, iar in protocol nu exista referiri asupra acestei proceduri de consultare decat in cazul secretarilor de stat. (...) Cei de la PSD vor sa scoata castanele din curtea lor cu mana noastra", a declarat fostul secretar de stat in ministerul de Interne.

Potrivit lui Toader, numirea directorilor din minister este o atributie a ministrului. "Mie, ca ministru mi s-ar parea anormal ca premierul sa sune si sa-l intrebe pe seful meu de partid daca este de acord cu propunerea mea. PD-L nu are nimic de-a face cu situatia de la MAI, dl. Oprea sa rezolve", a adaugat el.

Coordonatorul ministrilor PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca in chestiunea numirilor de la MAI si in special a lui Virgil Ardelean la DGIPI, responsabilitatea cea mai mare nu-i revine lui Gabriel Oprea, ci a premierului Emil Boc, care a semnat propunerile trimise de acesta fara sa-l consulte pe Mircea Geoana.

"Eu cred ca aici dl. Emil Boc a gresit, pentru ca a fost incorect sa incalce aceasta intelegere, putea macar sa-l sune pe Mircea Geoana. (...) Eu sunt suparat pe Emil Boc ca a semnat, relatia noastra politica a pornit cu stangul", a declarat vicele pesedist amintind de intelegerea dintre PSD si PD-L ca numirile de secretari de stat sa se faca prin consultarea presedintilor celor doua partide. "Relatia dintre noi si PDL trebuie analizata intr-o intalnire rapida ca sa vedem daca cele intelese... poate vorbele au un sens pentru un partid si altul pentru alt partid", a adaugat el. Potrivit lui Dragnea, nici Mircea Geoana, nici alti lideri de partid nu au fost consultati de Gabriel Oprea in legatura cu numirile secretarilor de stat si in special a lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI si ca cei de la PSD au aflat din presa de aceste numiri.

Si Marian Vanghelie a declarat sambata ca Gabriel Oprea ar fi putut gresi "in mod voit" numindu-l pe Virgil Ardelean la DGIPI, sugerand ca ministrul de Interne s-ar fi consultat mai mult cu cei de la PD-L decat cu proprii colegi din PSD. "Eu zic ca a gresit intre ghilimele, pentru ca eu cred ca s-a sfatuit cu alte persoane decat cu cele cu care trebuia sa se sfatuiasca la partid. Nu pot sa cred ca o persoana care ajunge ministru poate sa greseasca la acest nivel. Am spus intre ghilimele s-a gresit. Eu cred ca s-a gresit in mod voit. Eu cred ca poate au fost discutii poate cu alti colegi, poate de la PD-L", a declarat liderul pesedistilor bucuresteni.

In apararea lui Oprea a sarit primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, care a declarat ca incercarea de a-l sanctiona pe ministrul Gabriel Oprea pentru ca l-a numit pe Virgil Ardelean sef la DGIPI este o incercare a unor "forte obscure" care incearca sa-si puna in functia respectiva un om al lor. " Odata ce partidul i-a acordat increderea si el a fost confirmat de Parlament, interferenta altor diversi lideri politici reflecta interesul acestora de a destabiliza acest minister important. Aceasta actiune este demersul unor forte obscure, care ar fi dorit sa puna la DGIPI pe cineva din solda lor care sa dinamiteze din interior ministerul", a declarat primarul sectorului doi pentru NewsIn, aratand ca vorbeste in nume personal. Ontanu spune ca cei care critica numirea lui Ardelean sunt probabil speriati ca la aceasta directie a venit o "persoana competenta care sa combata eficient infractionalitatea din Romania".

Oprea nu a comentat acuzatiile aduse de colegii sai, el declarand insa cu cateva ore inainte de aceste declaratii ca numirile de la MAI, inclusiv a lui Ardelean, s-au facut exclusiv pe criterii de competenta.
O posibila sanctionare a lui Gabriel Oprea va fi discutata luni de BPN al PSD.

Articolul 18, alineatul 3 din Protocolul PDL-PSD prevede ca "numirile in functie la nivel guvernamental se fac numai in baza propunerilor forurilor competente statutare ale celor doua parti, avandu-se in vedere metoda de repartizare convenita". La alin. 4 se arata ca "revocarile din functie prevazute la alin. (3) se fac numai dupa consultarea prelabila a conducerii celeilalte parti si cu informarea, in aceleasi conditii, a BPCC. Propunerile de revocare se fac de catre ministrii de resort sau de catre partea ce a formulat propunerea de numire".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.