Liberalul Ioan Ghise, membru al Comisiei juridice a Senatului, sustine ca OUG de modificare a Legii CSAT este neconstitutionala si ca liberalii ar putea decide contestarea ei la CCR, iar juristii PSD, PD-L si UDMR intervievati de NewsIn considera ca OUG este conforma cu Legea fundamentala.

Potrivit lui Ioan Ghise, membru in Comisia juridica a Senatului, OUG emisa de Guvern este "complet neconstitutionala". El a invocat separatia puterilor in stat si a adus ca argument Legea CSAT, care prevede la articolul 2 ca activitatea Consiliului este supusa examinarii si verificarii parlamentare, CSAT prezentand, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, rapoarte asupra activitatii desfasurate. Prin urmare, Mircea Geoana, ca presedinte al Senatului, va gira activitatea unui for din care face parte.

Parlamentarul liberal a mai spus ca atat Senatul, cat si Camera Deputatilor au atributii in zona de politica externa si de siguranta nationala, dand ca exemplu existenta comisiilor de control al SRI si SIE in ambele Camere ale Parlamentului. Prin urmare, spune parlamentaru PNL, se presupunea ca si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa faca parte din CSAT, in virtutea acestui principiu. "Domnul Geoana nu are ce sa caute acolo. (...) Eu personal nu voi vota favorabil aceasta Ordonanta de Urgenta in Comisia juridica. (...) Probabil grupul parlamentar al PNL o sa atace la CCR actul normativ", a declarat Ghise.

Pe de alta parte, social-democratul Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice a Senatului, nu crede ca se poate pune problema neconstitutionalitatii Ordonantei de Urgenta. In opinia sa, din Consiliu face parte doar presedintele Senatului pentru ca este al doilea om in stat. "Probabil acesta este criteriul dupa care s-a orientat Guvernul atunci cand a adoptat OUG ", a declarat Chelaru pentru NewsIn.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Daniel Buda, spune ca prin Ordonanta de Urgenta nu se incalca principiul separatiei puterilor in stat. Buda considera ca, la fel cum ministrii, reprezentanti al puterii executive, pot face parte din puterea legislativa prin statutul de parlamentar, la fel si presedintele Senatului poate face parte din CSAT.

Reprezentantul UDMR in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, Mate Andras-Levente, considera ca nu este vorba despre un conflict de interese si spune ca va vota in favoarea Ordonantei de Urgenta, argumentand ca modificarile aduse Legii CSAT se refera la siguranta nationala. "Eu personal voi vota, desi sunt in opozitie", a declarat reprezentantul UDMR.

De altfel, chiar liderul UDMR si al grupului Uniunii din Senat, Marko Bela, a declarat pentru NewsIn ca presedintele Senatului trebuie sa faca parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. "Trebuie sa fie prezent si presedintele Senatului in CSAT. Nu am nimic impotriva ca presedintele Senatului, care il inlocuieste pe seful statului in anumite situatii, sa fie informat in legatura cu problemele legate de siguranta statului. Faptul ca mai este prezenta o persoana in CSAT pentru mine nu este o problema", a spus Marko. Liderul UDMR a declarat ca singura problema este legata de posibilitatea de a face din CSAT "un al doilea Guvern", precizand ca aceast punct de vedere nu este legat de modificarea Legii, ci il sustine de mai multa vreme.

Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, prin care presedintele Senatului, Mircea Geoana, devine vicepresedinte al CSAT, a fost publicata in data de 31 decembrie in Monitorul Oficial. Potrivit textului, articolul 5 al Legii CSAT a fost modificat astfel incat presedintele Senatului, impreuna cu prim-ministrul, sa indeplineasca functia de vicepresedinte al CSAT.

In motivarea OUG, Guvernul precizeaza ca masura trebuia luata avand in vedere "necesitatea asigurarii unei conduceri a CSAT care sa reflecte importanta acestui organism in sistemul contitutional roman" si faptul ca "neincluderea in conducerea CSAT a conducerii forului legislativ poate conduce la deficiente in activitatea acestui organism". Modificarea Legii CSAT era prevazuta in protocolul coalitiei de guvernare PSD - PD-L.

Potrivit Legii in forma sa anterioara, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt presedintele Romaniei, care este si presedinte al CSAT, premierul, care este vicepresedinte al CSAT, ministrul apararii, ministrul administratiei si internelor, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul economiei si comertului, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.