Documentul care va sta la baza guvernarii in perioada 2009-2012 este structurat pe 29 de capitole, cu o anexa cu proiectia indicatorilor macroeconomici pe urmatorii patru ani, mentinand cota de impozitare de 16%, dublata de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici.

Documentul prezinta la inceput contextul economico-financiar actual, marcat de recesiune. "Efectele crizei financiare sunt resimtite puternic in statele europene dezvoltate, care se confrunta deja cu incetiniri semnificative ale ritmului de crestere economica sau chiar cu recesiune economica. Principalele efecte ale crizei financiare si economice cu care se confrunta in prezent Romania sunt: reducerea lichiditatilor in sectorul financiar-bancar; inasprirea conditiilor de accesare a creditelor; cresterea numarului de persoane aflate in imposibilitatea de a-si rambursa ratele si dobanda la creditele bancare; scaderea productiei interne cu efecte negative asupra veniturilor salariale, pastrarii numarului locurilor de munca, precum si asupra profitabilitatii companiilor", se arata in programul de guvernare al PSD si PD-L.

Din aceste considerente, urmatorul Guvern va fi obligat la "constrangeri bugetare" care sa asigure o crestere economica sustenabila, mentinerea atractivitatii Romaniei pentru investitori si "o evolutie favorabila a mediului de afaceri, a pietei muncii si a nivelului de trai."

Noul guvern vrea sa urce salariul minim brut la 500 euro pana adoptam euro

Pe langa masurile pe termen lung care urmeaza sa fie adoptate pentru fiecare domeniu in parte, viitorul Executiv are in vedere o serie de masuri pe termen scurt care sa combata efectele crizei. Printre acestea sunt asigurarea conditiilor favorabile continuarii procesului de convergenta economica si de pastrare a calendarului de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2014, coordonarea masurilor de ajustare la nivel national cu strategia anticriza a Comisiei Europene, stabilirea unei platforme comune de solutii si planuri de actiune la nivelul Guvernului, BNR, Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), reprezentantilor organizatiilor patronale si ai sindicatelor, pentru gestionarea crizei financiare, precum si pentru relansarea procesului de creditare a sectorului neguvernamental, mentinerea cotei de impozitare de 16% si acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, ajustarea cheltuielilor bugetare in vederea diminuarii deficitului Bugetului General Consolidat pana la maxim 2,5% din PIB pentru anul 2009 (fata de peste 3,5% PIB in 2008), restructurarea cheltuielilor publice, in sensul diminuarii cheltuielilor curente de administrare si orientarea fondurilor astfel rezultate catre investitii si protectie sociala etc.

Guvernul Boc vrea autonomie pentru scoli si repatrierea elitelor

Noul guvern vrea buget de 6% din PIB pentru Sanatate si marirea salariilor din sistem

Cresterea bugetului Sanatatii la 6% din PIB pana in 2012, marirea salariilor personalului, transparenta totala in cheltuirea banilor publici si medicamente gratuite pentru copii, elevi, studenti, gravide si lauze - printre obiectivele pe Sanatate ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012.

Potrivit programului de guvernare, viitorul cabinet isi propune, de asemenea, sa dezvolte programele de preventie si depistare precoce a bolilor, sa redreseze si sa dezvolte asistenta medicala din mediul rural si sa accelereze procesul de descentralizare in sistemul de sanatate.

Cel putin 2% din PIB va fi alocat apararii, prevede Programul de guvernare PD-L-PSD

Printre obicetivele noului guvern se mai numara cresterea finantarii sistemului de urgenta si dezvoltarea serviciilor de tip SMURD, astfel incat acestea sa acopere toata tara, precum si asigurarea de mijloace de transport medical, inclusiv aerian sau naval.

Programul de guvernare mai include demararea efectiva a procesului de acreditare a spitalelor, astfel incat sa existe "un standard de spital" care sa asigure reguli si conditii egale pentru desfasurarea activitatii tuturor spitalelor.

Noul Guvern mai promite, in programul de guvernare 2009-2012, asigurarea de caravane medicale constituite din 15-20 unitati mobile in zonele rurale si greu accesibile. De asemenea, Guvernul isi propune corelarea actiunilor din Romania cu cele din Programul Comunitar in domeniul sanatatii stabilit de Uniunea Europeana pentru perioada 2008-2013.

In ceea ce priveste sectorul de sanatate privat, noul Executiv isi propune stimularea asigurarilor de sanatate private, prin delimitarea ingrijirilor medicale publice de cele private, sustinerea parteneriatului public-privat, a parivatizarilor si a managementului privat in sistemul public si stimularea investitiilor private in sistemul sanitar.

"Aceasta este o forma intermediara, de lucru. Forma finala, care va fi supusa aprobarii parlamentului, va fi definitivata in zilele urmatoare", a precizat, marti, premierul desemnat Emil Boc.
Potrivit bugetului pe 2008, Sanatatea dispune, in prezent, de 4,5% din PIB.

Aici aveti programul complet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.