Construirea de gradinite pentru toti copiii, autonomie pentru scoli si licee, incurajarea repatrierii elitelor universitare romanesti si salarii "corespunzatoare" pentru cadrele didactice, in functie de performante - printre obiectivele pe Educatie ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012.

Noul guvern si-a stabilit progamul de guvernare astfel incat, in 2013, scoala romaneasca sa fie complet reformata. Potrivit programului, invatamantul preuniversitar obligatoriu va ajunge sa cuprinda toti copii din Romania, in conditiile in care, in prezent, jumatate dintre ei nu urmeaza nicio forma de educatie, iar 75% dintre cei din mediul rural nu au urmat liceul in 2007. Punctual, guvernul vrea sa elimine abandonul scolar din invatamantul obligatoriu si cel putin 85% dintre tineri sa fie absolventi de studii liceale.

Programul de guvernare PDL-PSD a fost finalizat si urmeaza sa fie adoptat de fiecare partid

Mai mult, guvernul va incerca sa creasca numarul de absolventi in domeniul stiintelor exacte si in cel al tehnologiei.

Educatia timpurie este un alt capitol important din programul noului guvern. Vor fi construite gradinite noi care sa cuprinda toti copiii intre 3 si 5 ani si se doreste ca peste 80% dintre ei sa mearga la gradinita, iar grupa pregatitoare sa fie obligatorie. In prezent, deficitul de locuri in gradinite este de 300.000 de locuri.
Pentru invatamantul superior, guvernul isi doreste "realizarea de creatie culturala", "transmiterea de cunoastere" si "formarea de specialisti in domenii relevante pentru societate". Toate universitatile din Romania vor fi evaluate si vor fi diferentiate, prin lege, ca universitati de educatie, de educatie si cercetare si preponderent de cercetare. Profesorii universitari vor respecta, potrivit acestui program, un cod deontologic.

Guvernul mai vrea ca procentul populatiei implicate in educatia permanenta sa creasca de la mai putin de 1%, cat este in prezent, la 10%.

Din punctul de vedere al infrastructurii, guvernul mai vrea sa generalizeze invatarea informatizata, sa construiasca noi campusuri pentru scoli si licee, sali de sport, camine pentru 10.000 de studenti si sa reabiliteze toate scolile din tara pana in 2010.

Potrivit programului de guvernare, procentul din PIB pentru Educatie va ramane de 6%.

In acelasi program se mentioneaza, printre obiective, si "eliminarea violentelor din scoala si din jurul ei".

"Aceasta forma a programului de guvernare este una intermediara, de lucru. Forma finala, care va fi supusa aprobarii parlamentului, va fi definitivata in zilele urmatoare", a precizat, marti, premierul desemnat Emil Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.