Presedintele Traian Basescu, luat prin surprindere de retragerea premierului desemnat Theodor Stolojan, l-a insarcinat luni pe un jurist liberal-democrat, Emil Boc, sa formeze guvernul, afirmandu-si vointa manifesta de a evita ca tara sa cada intr-o perioada de incertitudine, relateaza AFP.

"Am luat act de decizia domnului Stolojan de a-si depune mandatul si voi semna decretul de numire a lui Emil Boc in postul de premier", a declarat Basescu.

Stolojan, desemnat miercuri premier, a creat surpriza renuntand la functie a doua zi dupa incheierea unui acord de formare a unui guvern de coalitie intre PD-L, din randurile caruia provine Basescu, si PSD. Aceste doua formatiuni au iesit la egalitate in urma alegerilor legislative din 30 noiembrie, reaminteste AFP, potrivit NewsIn.

Potrivit unor surse din PD-L citate de agentiile de presa locale, retragerea lui Stolojan, un economist respectat in varsta de 65 de ani, ar fi legata de divergente in legatura cu nominalizarea viitorilor ministri.
Invitandu-l pe Stolojan sa explice singur propriul gest, presedintele s-a declarat "putin trist" de retragerea sa, subliniind ca dispunea de "autoritatea si experienta" necesare pentru a conduce guvernul.
Chiar daca a recunoscut ca este dificil sa-i gaseasca un "echivalent" lui Stolojan in cadrul PD-L, Basescu si-a aparat optiunea pentru Emil Boc prin necesitatea de a vedea guvernul instalat pana de Craciun, asa cum a pledat intotdeauna, in conditiile in care Romania are nevoie rapid de un buget pentru 2009.

La randul sau, Boc a dat asigurari ca isi va da silinta sa ceara increderea Parlamentului pentru echipa sa si programul sau de guvernare la 22 decembrie.
Acest jurist in varsta de 42 de ani, ales primar al Clujului pentru un al doilea mandat in 2008, este cunoscut pentru fidelitatea sa fata de Basescu, pe care l-a inlocuit la conducerea partidului in urma cu patru ani, scrie AFP.

Iar intr-o tara in care coruptia este considerata un rau endemic, el n-a fost niciodata banuit de implicare in afaceri dubioase, remarca AFP. Insa analistii pun la indoiala competentele sale in materie de economie, in conditiile in care parerea generala este ca guvernul ar trebui sa fie condus de un economist in aceasta perioada de turbulente provocare de criza globala.

Anticipand dificultatile viitoare, Boc a anuntat imediat dupa nominalizarea sa ca va institui un grup de consilieri, format din economisti si experti ai Bancii Centrale si ai Academiei Romane, care va avea ca misiune sa-i furnizeze "asistenta" in materie de economie. El a dat, de asemenea, asigurari ca Stolojan "poate ramane, daca doreste, in echipa" sa.

La randul sau, Stolojan a refuzat sa-si justifice decizia, limitandu-se sa declare ca presedintii celor doua partide, care au semnat acordul referitor la guvernul de coalitie, trebuie "sa-si asume acest parteneriat ocupand postul de premier si presedinte al Senatului".

Presa a evocat in ultimele zile dificultati in negocierile pe tema impartirii portofoliilor intre PSD si PD-L, doua partide care pana acum erau adversare declarate inca din anii '90, explica AFP.
Presedintele Basescu a insistat, la randul sau, asupra necesitatii de a numi persoane aflate la adapost de orice suspiciune de coruptie, lupta impotriva acestui flagel fiind principalul sau cal de bataie in ultimii ani, potrivit AFP.

Numirea lui Boc ar putea pune sub semnul intrebarii o parte a acordului dintre PSD si PD-L, care deja a suscitat critici in cele doua tabere, dupa cum noteaza analistii.

"Trebuie sa analizam urmarile acestui anunt", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana.

Emil Boc - portavocea lui Basescu

France-Presse, care a difuzat in regim de alerta stirea retragerii lui Stolojan si a numirii lui Emil Boc, a revenit asupra evenimentului cu mai multe materiale, inclusiv un portret al noului premier desemnat, pe care il numeste "portavocea lui Traian Basescu".

Emil Boc, desemnat luni premier dupa retragerea lui Theodor Stolojan, scrie AFP, este un jurist apropiat presedintelui Traian Basescu, reputat ca o "portavoce" a acestuia din cauza promptitudinii sale de a apara si cele mai mici fapte si gesturi ale sefului statului.

La 42 de ani, acest diplomat in drept si in istorie-filosofie va deveni, daca obtine increderea Parlamentului, cel mai tanar sef al guvernului roman, o provocare semnificativa intr-o perioada de turbulente economice. Intrat in politica in anul 2000, Boc l-a inlocuit in 2005 pe Basescu la conducerea PD-L, reaminteste AFP. De atunci este considerat un "delfin" al sefului statului, fata de care a dat dovada de o fidelitate fara gres.

Adversarii sai ii reproseaza ca "isi schimba parerea de la o zi la alta" doar pentru a-i face placere "mentorului" sau, fie ca este vorba despre interpretarea Constitutiei sau despre decizii politice ale partidului sau.

Cu toate acestea, este considerat un bun manager, in special in orasul sau Cluj, unde a fost reales primar cu o majoritate covarsitoare in luna iunie. Calificat de Basescu drept "etalon de onestitate", el nu a fost niciodata implicat in afaceri dubioase, intr-o tara unde coruptia este considerata un rau endemic, repeta AFP. Ii lipseste insa - potrivit propriei marturisiri - expertiza in domeniul economic, ceea ce s-ar putea dovedi un handicap major in conditiile in care criza ameninta sa loveasca din plin Romania in 2009. Pentru a reamedia acest neajuns, Boc a anuntat crearea grupului de consilieri.

Desemnandu-l pentru functia de premier, Basescu a recunoscut ca Boc nu se bucura de aceleasi atuuri ca Stolojan, lasand sa se inteleaga faptul ca nu a avut de ales, in conditiile in care tare are nevoie rapid de un guvern. Daca obtine increderea Parlamentului, premierul desemnat va avea dificila sarcina de a conduce un guvern de coalitie intre vechile adversare PD-L si PSD, subliniaza France-Presse.

Boc, isi incheie AFP portretul, este un barbat de talie medie, cu infatisare de elev model, este casatorit si are doua fetite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.