Theodor Stolojan, vizibil pe scena politica romaneasca inca din 1990
Forbes: Stolojan, premierul ideal in criza
"Stolojan, un economist riguros desemnat prim-ministru"
Theodor Stolojan, desemnat miercuri premier de catre presedintele Traian Basescu, este un economist reformist, cunoscut pentru rigoarea sa, care va avea dificila sarcina de a conduce un guvern de coalitie intr-o perioada de criza economica, relateaza AFP intr-un material de tip portret dedicat politicianului de la Bucuresti. In varsta de 65 de ani, Stolojan are aerul unui om serios si o disciplina "germana", care compenseaza, in ochii a numerosi dintre compatriotii sai, lipsa sa de carisma.
Stolojan este astfel omul politic roman care are cota de incredere cea mai ridicata dupa presedintele Basescu, iar sondajele de opinie realizate in timpul campaniei ce a precedat alegerile legislative din 30 noiembrie l-au plasat sistematic in fruntea preferintelor alegatorilor pentru postul de premier, mai noteaza AFP.
Functionar, apoi director la Ministerul Finantelor in timpul regimului comunist, Stolojan a fost acuzat ca a administrat fondurile Securitatii, politia politica din acea perioada, acuzatii pe care le-a respins intotdeauna, reaminteste agentia franceza de stiri.
In septembrie 1991, cand se pregatea sa paraseasca Romania pentru a prelua un post de economist la Banca Mondiala, este desemnat premier de catre fostul presedinte Ion Iliescu, dupa caderea guvernului lui Petre Roman. Conduce un guvern de "uniune nationala" pana in noiembrie 1992, intr-o perioada deosebit de dificila, cand visteria statului era goala, iar Romania trebuia sa treaca la reforme economice dureroase.
Dupa ce s-a intors de la Washington si dupa mai multi ani de oscilare intre diferitele formatiuni politice, Stolojan preia conducerea Partidului National Liberal (PNL) si este desemnat in 2004 candidat la presedintie din partea aliantei pe care o formasera liberalii si democratii. Epuizat din cauza campaniei, el se retrage din cursa in ultimul moment pentru a fi inlocuit de Traian Basescu, al carui aliat cel mai credincios a ramas de atunci.
Devenit consilier economic al presedintelui in 2005, este ales vicepresedinte al Partidului Democrat-Liberal, nascut prin sciziunea PNL, apoi castiga un mandat de deputat european in 2007.
Cu o privire de otel si fata imobila, acest barbat prea putin inclinat spre gluma este poreclit Robocop de catre criticii sai, mai scrie AFP.
Principala misiune a lui Stolojan ca premier va fi sa limiteze efectele crizei economice internationale si sa relanseze lupta impotriva coruptiei, subliniaza France-Presse, care il citeaza pe presedintele Basescu: "Stolojan este capabil sa gestioneze efectele crizei economice si dispune de o autoritate suficient de puternica pentru a asigura buna functionare a guvernului".
Noul guvern va avea doua misiuni extrem de urgente: sa pregateasca proiectul de buget pentru 2009 si sa relanseze reforme esentiale pentru progresul Romaniei, in educatie, administratie publica si sanatate", a anuntat premierul desemnat. Potrivit Constitutiei, el dispune de zece zile pentru a obtine increderea Parlamentului pentru echipa sa si programul de guvernare, precizeaza AFP.
Desemnarea sa intervine in conditiile in care democrat-liberalii si social-democratii, care au iesit aproape la egalitate in urma alegerilor legislative, au spus ca sunt aproape de un acord pentru formarea unui guvern de coalitie. Cele doua formatiuni, adversare inversunate din anii '90, dispun impreuna de o majoritate conforabila in noul parlament, adica de 329 de mandate dintr-un total de 471. Totusi, in timp ce rivalitatea dintre ele risca sa dauneze coeziunii guvernului, presedintele a subliniat ca mandatul lui Stolojan va fi de patru ani, spulberand sperantele social-democratilor de a vedea un reprezentant al lor la conducerea Guvernului de la jumatatea mandatului, o ipoteza evocata in ultimele zile, relateaza AFP.
Misiunea lui Stolojan, familiarizat totusi cu turbulentele economice din timpul primului sau mandat, va fi dificila, criza amenintand sa loveasca din plin Romania in 2009, mai arata AFP, care aminteste ca deja numeroase societati au anuntat opriri ale productiei, in timp ce concedierile se inmultesc pe zi ce trece, iar guvernul liberal in exercitiu nu mai ascunde dificultatile pe care le are in strangerea fondurilor pentru plata salariilor si a pensiilor.
Amenintarea crizei a fost subliniata, de altfel, atat de social-democrati, cat si de liberal-democrati pentru a-si justifica in fata electoratului decizia de a trece peste divergentele pe care le aveau, doctrinare sau de alta natura, pentru a forma o coalitie.
In plus, releva AFP, Stolojan va trebui sa relanseze reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, care bate pasul pe loc de luni de zile, spre marea nemultumire a Bruxelles-ului.
Premierul va trebui astfel sa mizeze pe intreaga sa influenta pentru a face sa avanseze acest dosar, in conditiile in care PSD, calificat de adversari drept "simbol al coruptiei", risca sa se opuna ca dosare vizandu-i pe mai multi inalti responsabili din acest partid sa fie transmise justitiei, conchide AFP.
"Un economist liberal revine ca premier al Romaniei", titreaza, la randul sau, agentia Reuters explicand ca presedintele Traian Basescu l-a nominalizat pe un economist liberal ca premier in efortul de a stavili criza economica ce ameninta sa cuprinda tara anul viitor. Stolojan, scrie Reuters, a fost al doilea prim-ministru al Romaniei dupa caderea comunismului in urma revoltei sangeroase din 1989 si a fost, de asemenea, primul ministru de finante al tarii. In cele doua posturi, a jucat un rol-cheie de arhitect al reformelor economiei de piata dupa sfarsitul planificarii centralizate. A fost profund implicat in reformarea sistemului financiar si in lansarea procesului de privatizare.
Ca premier in 1991-1992 Stolojan a castigat sprijinul popular cu explicatii realiste pentru pastila amara a reformelor, chiar daca romanii treceau printr-o perioada dificila, din cauza liberalizarii preturilor la bunurile de baza. Sondajele de opinie il indica in continuare pe Stolojan al doilea sau al treilea politician in care romanii au cea mai mare incredere.
Dupa ce a fost economist la Banca Mondiala in anii '90, capatand faima unui expert respectat, Stolojan a candidat pentru presedintie in 2004. Retragerea sa surprinzatoare din cursa - din cauza unor probleme de sanatate nespecificate - i-a deschis calea lui Basescu pentru a obtine postul.
Stolojan, noteaza Reuters, are putini prieteni in afara partidului sau democrat-liberal. Si-a indepartat pe multi din stanga politica prin acuzatiile de coruptie si clientelism si este vazut ca un tradator de catre partidul liberal rival, pe care l-a parasit in 2006 in toiul unor dispute interne.
Reuters noteaza reactia relativ buna a specialistilor din lumea financiara la anuntul nominalizarii lui Stolojan. "Pare o optiune buna", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist senior la ING Bank. Cresterea economica se tempereaza si multi economisti spun ca Romania poate cadea in criza financiara anul viitor din cauza dependentei sale puternice de lichiditatea externa, explica Reuters. Dupa numirea sa ca prim-ministru, Stolojan se confrunta cu provocarea de a forma un guvern puternic capabil sa opereze nepopulare reduceri de cheltuieli, considerate insa necesare pentru a izola economia de criza globala.
O coalitie intre social-democrati si PD-L va injecta in Romania stabilitate politica, dupa o perioada de blocaj politic care a incetinit reformele si a crescut cheltuielile publice dupa ce acest stat sarac cu 22 de milioane de locuitori s-a alaturat UE anul trecut, scrie Reuters. Dar stabilitatea ar putea fi obtinuta cu pretul unor compromisuri dificile in privinta politicilor, adauga agentia. PSD probabil va vrea politici fiscale mai expansioniste si s-ar putea impotrivi unor eforturi mai accelerate de a combate coruptia, o problema endemica in Romania, potrivit Reuters. In anii cat s-a aflat la putere dupa revolutia anticomunista din 1989, PSD a fost criticat pentru stavilirea reformelor si pentru ca a permis proliferarea coruptiei. Cativa dintre politicienii sai de frunte sunt investigati pentru coruptie si unii au fost pusi sub acuzare, dar majoritatea anchetelor au fost blocate de Parlament in momentul in care Romania s-a straduit sa puna in aplicare reformele in justitie.
Principala provocare a lui Stolojan va fi reducerea cheltuielilor publice, a birocratiei si a datoriei statului intr-un moment in care multi romani sunt suparati din cauza disparitatilor sociale si se tem de impactul crizei globale. Stolojan nu este insa strain de aplicarea unor reforme economice dificile in momente de nemultumire sociala. Numit premier in 1991 dupa ce predecesorul sau, Petre Roman, a fost indepartat de la putere in urma unor revolte antireforma conduse de mineri, Stolojan a jucat un rol crucial de arhitect al reformelor economiei libere, reaminteste Reuters.
Associated Press anunta, de asemenea, ca "presedintele roman l-a numit pe un fost expert de la Banca Mondiala ca nou premier" al unui guvern de coalitie, prezentand in context faptul ca economia Romaniei a fost lovita de criza economica globala, iar numirea lui Stolojan este menita "sa trimita semnalul unei stabilitati politice" si al faptului ca la conducerea economiei se afla un om cu expertiza.
AP noteaza ca noua coalitie de guvernare, daca va fi consfintita, va avea aproape 80% din mandatele Parlamentului, iar Stolojan a spus ca are doua misiuni urgente - sa schiteze bugetul pe 2009 si sa relanseze reformele in educatie, sanatate si administratie publica.
Presedintele PD-L, Emil Boc, este citat spunand ca guvernul va pastra taxa unica de impozitare si va acorda beneficii celor cu venituri mici si pensionarilor, imbinand solutiile stangii cu cele ale centristilor. AP il citeaza, de asemenea, pe Joseph Daul, presedintele popularilor din Parlamentul European, care a spuns ca "Romania are nevoie de un prim-ministru puternic, care sa stie sa foloseasca deplin fondurile europene si care sa lupte impotriva coruptioei prin toate mijloacele disponibile".
Associated Press mai aminteste ca Stolojan a fost criticat pentru ca a obligat companiile private si de stat, precum si persoanele cu economii sa-si converteasca valuta in lei la un curs fix, in timpul primului sau mandat de premier.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Datoria întregii planete a trecut de 320.000 de miliarde de dolari. Care sunt...
Sursa: wall-street.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro