Presedintele PD-L, Emil Boc, a spus, dupa negocierile cu lideri ai PSD, ca se poate ajunge la un compromis cu acest partid prin adoptarea unor solutii de stanga in domeniul protectiei sociale si prin mentinerea cotei unice, prezenta UDMR in Guvern fiind inca in negociere, informeaza NewsIn.
"Ca partidul cu cele mai multe mandate in Parlamentul Romaniei, avem obligatia sa incercam construirea unei majoritati in jurul PD-L. Avem obligatia sa realizam compromis rational care sa raspunda problemelor actuale ale Romaniei si mai ales problemelor oamenilor din viata de zi cu zi. Exista premisele realizarii compromisului cu PSD din perspectiva unor solutii apropiate", a spus presedintele PD-L, la sfarsitul negocierilor dintre PD-L si PSD, citat de NewsIn.

"Este nevoie de o combinatie intre o politica de dreapta de creare a bogatiei, pentru ca trebuie sa creezi bogatie inainte sa o distribui, combinata cu o solidaritate activa, pe care o avem si noi", a declarat Boc.

Se pare ca Geoana si Boc au facut ieri si o halta la Cotroceni inainte de a se aseza la masa negocierilor.

Discutiile dintre cele doua partide au plecat de la schema agreata in discutiile preliminare din ultimele zile, potrivit unor surse citate de MEDIAFAX, respectiv premier de la PDL, presedintia Senatului si functia de vicepremier pentru PSD.

In aceasta formula, presedintia Senatului va fi ocupata cel mai probabil de Mircea Geoana, iar functia de vicepremier ar putea fi ocupata de Ilie Sarbu.

La sefia Camerei Deputatilor, care va reveni democrat-liberalilor, se vehiculeaza trei nume: Ioan Oltean, Daniel Buda, sustinut de Emil Boc, dar neagreat de Adriean Videanu, si Cezar Preda, care are insa putine sanse sa fie ales. Propunerea de premier a PDL in persoana lui Theodor Stolojan a ramas neschimbata, insa nominalizarea oficiala care ii apartine sefului statului ar putea fi alta, relateaza Cotidianul.

Bogdan Ciuca, de la PC, crede ca formula PSD-PC-PD-L este una pe termen lung. Intervievat de Adevarul, acesta a declarat ca 'in cadrul Aliantei PSD-PC exista o procedura specifica privind luarea deciziilor, iar noi, conservatorii, am fost de acord cu intrarea intr-o coalitie cu PDL. Am luat in calcul mai multe aspecte, si ma refer aici la atitudinea mai ezitanta pe care a avut-o PNL la negocieri, dar si la faptul ca formula PSD-PC-PDL ar oferi cea mai stabila guvernare de dupa 1990, cu sustinerea a peste 70 % din parlamentari.'

Geoana insista ca UDMR sa nu intre la guvernare

Liderul PSD a subliniat faptul ca PSD doreste in continuare ca UDMR sa nu faca parte din coalitia pentru guvernare, sugerand ca acest lucru ar putea fi consfintit in protocolul PSD-PD-L, el recunoscand ca pana la alegeri exista o intelegere intre PSD, PNL si Uniune, care a cazut.

Mircea Geoana a sustinut ca intre cele doua formatiuni s-au facut progrese considerabile in ceea ce priveste elementele programului de guvernare comun si ca PSD a obtinut garantii pentru continuarea cresterii salariilor si pensiilor mici, a sprijinirii agriculturii, IMM-urilor, solutii pentru subventionarii totale a izolatiei termice pentru blocuri.

Desi a evitat sa spuna ca Emil Boc ca participarea UDMR e un obstacol in negocierile dintre cele doua partide cu peste 30% din mandate, Geoana a recunoscut ca PSD nu doreste participarea Uniunii in coalitie. "Este preferinta sa ajungem la un acord de guvernare cu cei de la PD-L. Acesta este mandatul. De aceea propunem ca intre cele doua formatiuni principale sa existe un astfel de document care sa consfinteasca relatia dintre noi", a spue el. Geoana a confirmat insa informatia dezvaluita de mai multe voci din PSD de vineri incoace, ca inainte de alegeri a existat o intelegere PSD-PNL-UDMR, care a cazut, dar a refuzat sa dea de inteles ca acest fapt e o cauza a refuzului PSD de a include UDMR in aceasta formula, invocand ca participarea maghiarilor ar duce la o supermajoritate.

"La situatii execeptionale, solutii exceptionale. Cine si-ar fi inchipuit acum cateva luni ca doua tabere diametral opuse ar avea o asemenea conversatie? Cred ca nevoia de a asigura Romaniei intr-un moment extrem de dificil cea mai competenta solutie de guvernare si de majoritate parlamentara au facut ca aceste diferente sa fie surmontate in scopul unui adevarat parteneriat pentru Romania", a mai vorbit Geoana despre parteneriatul cu PD-L.

Boc vrea si negocieri cu UDMR

Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat la inceputul discutiilor bilaterale dintre pesedisti si pedelisti, ca partidul sau doreste continuarea discutiilor si cu UDMR. "Decizia Biroului Permanent National al PD-L a fost de a continua negocierile cu cele doua formatiuni politice care si-au exprimat disponibilitatea de a intra intr-o formula majoritara", a spus Boc.

Democrat-liberalul a tinut sa precizeze ca si-ar fi dorit un acord cu liberalii. "Regret faptul ca PNL s-a autoexclus de la o discutie cu PD-L prin atitudinea inflexibila si, in acest context, continuam discutiile atat cu dumneavoastra cat si cu UDMR, celalalt partid care si-a aratat disponibilitatea de a intra intr-o formula majoritara", a conchis Emil Boc.

Liderii PD-L si UDMR se vor intalni in din nou aceasta dimineata


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.