Premierul Tariceanu a declarat joi ca nu va mai merge vineri in Republica Moldova, spunand ca motivul este dezbaterea electorala televizata, care va avea loc vineri seara la postul public de televiziune, informeaza NewsIn.
Tariceanu a spus ca i-a trimis premierului moldovean, Zinaida Greceanii, o scrisoare prin care l-a informat ca nu va mai face vizita programata in Moldova, pentru ca evenimentul coincide cu finalul campaniei electorale din Romania. Tariceanu urma sa participe vineri la Chisinau la summitul Initiativei Central Europene, alaturi de ministrul roman de externe Lazar Comanescu. Republica Moldova a detinut presedintia Initiativei, care vineri va fi predata Romaniei.

In data de 21 noiembrie, Ministerul de Externe de la Chisinau considera inacceptabil ca partidele politice din Romania sa desfasoare pe teritoriul Republicii Moldova campania electorala in vederea scrutinului de la 30 noiembrie "fara o coordonare prealabila" in acest sens cu autoritatile centrale moldovenesti. Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene de la Chisinau s-a declarat "nedumerit", considerand "inacceptabila desfasurarea de catre competitorii electorali romani a campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fara o coordonare prealabila cu autoritatile centrale moldovenesti in acest sens", se arata in comunicatul publicat pe site-ul MAEIE.

In replica, Ministerul roman al Afacerilor Externe a transmis un comunicat in care preciza ca partidele din Romania isi desfasoara campania electorala in R. Moldova cu respectarea legilor din ambele tari si in conformitate cu standardele europene si internationale, acesta fiind un "exercitiu democratic firesc".

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (cate unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa). Colegii uninominale din strainatate apartin de Circumscriptia 43, al carei birou electoral functioneaza deja la sediul MAE.

Republica Moldova face parte din Colegiul uninominal 2, care cuprinde, in cazul Camerei Deputatilor, diaspora din tarile non-membre UE, tarile din fostul spatiu sovietic si Asia, carora, pentru Senat, li se adauga si tarile UE.

Pentru romanii din strainatate au fost organizate 221 de sectii de votare, dintre care patru in Republica Moldova, la Ambasada si la sediile Consulatului de la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.