Programul electoral al PD-L se concentreaza pe obiective reale, precum atingerea standardului de viata mediu din Uniunea Europeana si demararea reformelor, in timp ce programul PSD este o lista de Craciun nerealista, iar cel al PNL nici nu mai conteaza, avand in vedere prestatia dezastruoasa a acestui partid din ultimii patru ani, comenteaza Sulfina Barbu, candidata PD-L pentru Camera Deputatilor intr-un interviu acordat 9AM.

  • 9AM: Doamna Sulfina Barbu, ne indreptam cu pasi repezi spre finalul campaniei electorale, cu ce difera aceasta campanie fata de cele care au avut loc pana acum?

  • Sulfina Barbu: Este prima data cand candidez. Poate si pentru asta diferenta mi se pare teribila. Pentru ca la mine, perspectiva s-a schimbat complet fata de alegerile din 2004. Acum 4 ani, ajutam in campanie Partidul Democrat-Liberal in sectorul 3, acum sunt candidat. Disparitia listei schimba multe. Oamenii politici devin mai atenti. Si la fel si cetatenii. Vreau sa va povestesc ceva: eram prin sector, acum cateva zile si din vorba in vorba cu oamenii, mi-am dat seama ca ajunsesem sa notez despre curatenia pe scara blocului, despre conductele de la subsol prin care se pierde apa. La un moment dat, unul dintre cetatenii de acolo spune: „Dom’le, lasati femeia in pace ca dumneaei este cu mediul, cu poluarea, nu-i administrator de bloc.”Da dom’le, lasa sa le stie si pe astea ca nu strica”. Oricat ar parea de banal, cred ca ambii au avut dreptate. Asta este votul uninominal. Te duce direct in fata oamenilor si te lasa fata in fata cu ei. Este testul cel mai bun pentru un om politic. Cel mai mare castig al acestor alegeri este experienta si pentru cetateni si pentru politicieni. Primii vor fi din ce in ce mai exigenti si mai atenti: vor invata ce anume sa ceara si ce trebuie sa primeasca. Iar politicienii vor invata ca vremea promisiunilor s-a stins. Ca o cariera politica se tine cu pantofi tociti prin colegiu, vorbind chiar si despre conductele de la subsol prin care se scurge apa.


  • 9AM: Sa discutam putin despre programul PD-L de guvernare. Se comenteaza adesea ca programele electorale ale partidelor sunt foarte asemanatoare. Totusi, ce probleme si solutii noi aduce programul PD-L, fata de PSD si PNL?

  • Sulfina Barbu: Daca as vrea sa fiu ironica, as spune ca prima deosebire este ca noi avem un program de guvernare, nu o lista de Craciun, cum are PSD: 1000 de km de autostrada, 10 stadioane, 25.000 de euro prima de revenire pentru toti cei doua milioane de romani care se intorc in tara. Sunt cifre in programul PSD care duc cu gandul ca, cei care le-au scris nu stiu sa numere decat din zece in zece, ceea ce avand in vedere situatia financiara a unor mostenitori din PSD, este foarte posibil. Cand vine vorba despre comparatia cu PNL, cred ca mult mai util este sa ne uitam la acesti ani de guvernare, decat la promisiunile PNL. PNL a intarziat, a blocat sau a abandonat reforme esentiale: reforma justitiei, a educatiei, descentralizarea administratiei publice, clarificarea situatiei proprietatii private, reforma constitutionala. Guvernul Tariceanu are o rata penibila de absorbtie a fondurilor europene. Programul PD-L pleaca de la aceste realitati si are ca obiectiv principal atingerea standardului de viata mediu din Uniunea Europeana. Programul nostru vorbeste despre cresterea veniturilor, iar tinta este ca in anul 2012 sa avem un salariu mediu la 905 euro fata de 490 de euro acum, pensia medie la 405 euro, fata de 165 de euro acum. Insa, toate astea se pot obtine numai daca economia se va baza pe productivitate inalta si pe competitivitate. Acesta este primul principiu al programului de guvernare. Al doilea – demararea reformelor, reforma in educatie, reforma administratiei publice. Sustinem cresterea salariilor profesorilor, dar numai dublate de reforma radicala a sistemului de educatie. In ceea ce priveste reforma administratiei publice, vom sustine descentralizarea blocata de guvernul Tariceanu, transferul de putere si resurse la nivelul comunitatilor locale. Iar cel de-al treilea principiu, reforma in justitie si nu protejarea coruptilor. Astea sunt directiile care articuleaza programul nostru. Si voi vorbi si despre componenta de mediu: unde este esentiala investitia in infrastructura de mediu.


  • 9AM: Candidati pentru Camera Deputatilor in Colegiul 11 din Bucuresti. De ce ar vota-o alegatorii Sulfina Barbu si nu pe unul dintre principalii contracandidati: Bogdan Petre (PNL) si Alexandru Farcas (PSD)?

  • Sulfina Barbu: Nu am auzit nimic despre programele contracandidatilor mei, iar aste este singura baza de comparatie. Oferta mea pentru cetatenii colegiului 11, pe care am discutat-o in toate intalnirile de pana acum din colegiu, spune un singur lucru: „oameni buni, astea sunt proiectele mele de pana acum, tot pe asta am sa merg si de acum incolo si asta este timpul in care le pot realiza”. Mi-am dorit ca acest program sa nu fie promisiuni, ci lucruri reale, cat mai apropiate de ceea ce stiu eu sa fac. Nu-mi plac tiribombele, n-am pasiunea publicitatii. Vreau sa ofer o solutie simpla si clara la problemele de zi cu zi – asta este programul meu, 3 directii, 12 propuneri de proiecte, cu 12 termene de realizare. Sunt lucruri despre care am vorbit constant in acesti 4 ani: protectia mediului, conditii mai bune pentru educatia copiilor, indiferent de veniturile familiei. Tot de aceste lucruri ma voi preocupa si in continuare. Majoritatea proiectelor mele pleaca de la experienta mea ca profesionist in mediu. La fel, perspectiva mea asupra educatiei, care s-a construit mai degraba in jurul actiunilor sociale, legate de dreptul la educatie, se pastreaza si in aceasta oferta. Punctual, legat numai de aceasta campanie, am prezentat in programul meu un angajament in ceea ce priveste activitatea si conduita mea ca viitor parlamentar. Mi s-a parut important ca, in afara lucrurilor cu care oamenii sunt familiari in ceea ce ma priveste, in afara de initiativele pe care se sprijina evolutia pe viitor, sa vorbesc si despre cum imi propun sa fiu si cum voi fi ca parlamentar.


  • 9AM: Ati initiat si ati participat la o serie de campanii legate de protectia mediului. Cum protejeaza Sulfina Barbu mediul? De exemplu, ce masina conduceti? Ce mijloc de transport folositi pentru deplasarile in strainatate? Reciclati?

  • Sulfina Barbu: Intrebarea este foarte buna pentru ca pune in discutie doua perspective asupra implicarii oamenilor politici in probleme de mediu. Ce face omul politic pe plan personal si ce face la nivel politic. Ce face pentru imaginea personala si ce face pentru politica publica de mediu. Faptul ca eu, Sulfina Barbu merg cu o masina putin poluanta sau faptul ca eu duc hartia la reciclat si o duc, sunt lucruri pozitive. In aceasta campanie mi-am facut toate produsele de campanie din materiale biodegradabile. Astea sunt insa gesturi simbolice: care arata ca ceea ce sustii in politica sustii si la tine acasa. E bine, dar nu este suficient. Ceea ce conteaza mai mult, pentru omul politic Sulfina Barbu sunt politicile de mediu pe care eu le sustin, pe care le promovez. Si va intreb ce este pana la urma mai important, faptul ca domnul Korodi se pozeaza langa un BMW care polueaza putin sau faptul ca ministrul Korodi a colectat la marea debarasare 100 de grame de deseuri in loc de 4 kg, cat cerea UE. Cred ca eu, ca si domnul Korodi, ca si toti oamenii politici care au fost la ministerul Mediului, avem o responsabilitate mai mare decat poza langa masina nepoluanta. Exemplul nostru poate conteaza, dar ce este in mod sigur important este ce si cate politici publice de mediu am elaborat. De exemplu, in aceasta campanie, am vazut multi candidati care vorbeau despre probleme de protejarea mediului. In acelasi timp am facut un apel la toti ceilalti candidati sa nu iroseasca hartia in aceasta campanie. Pentru ca tonele de materiale irosite in aceasta campanie, inseamna copaci taiati. Nu a raspuns nimeni la apel. Pentru asta spun ca mai important este ce am facut si ce vreau sa fac ca om politic in probleme de mediu. Mai important este ca am acordat pentru prima data ajutor de peste 3oo.ooo de euro pentru zonele cu poluare critica de la Copsa Mica si Zlatna. Asta este treaba omului politic. Haideti sa vorbim despre politici publice, nu despre publicitate.


  • 9AM: Care este cea mai mare ingrijorare a dvs. in ceea ce priveste mediul?

  • Sulfina Barbu: Nu vreau sa fiu pesimista. Nu vreau sa ingrijorez pe cineva vorbind despre o mare problema. Eu am un set intreg de mici ingrijorari. Ca investitiile in infrastructura de mediu sunt inca foarte mici. Ca proiectele pentru prevenirea inundatiilor baltesc prin curtea ministerului. Ca la capitolul reciclare DEE negociem cu UE sa ne reduca tintele de colectare, desi oamenii platesc de doua ori pentru debarasare. Ca 49% din populatie nu are acces la servicii de salubritate, iar colectarea selectiva a deseurilor municipale solide este de 2%. Ca 52% din populatie nu are acces la surse de apa potabila si la un sistem de canalizare si epurare a apelor uzate. Nimic spectaculos. Dar, daca le punem cap la cap pe fiecare, rezulta o ditamai problema. Pentru ca toate acestea trebuie corelate cu o viziune asupra modului in care politicile de mediu ajuta sanatatea populatiei. Pentru asta vorbesc in programul meu electoral de dublarea spatiilor verzi, de controlul poluarii cu praf. Acestea sunt motivele pentru care am punctat in programul de guvernare pe mediu, asigurarea serviciilor de salubritate in toate localitatile cu peste 2000 de locuitori si a colectarii selective a deseurilor in toate localitatile cu peste 5000 de locuitori si a retelelor de apa potabila in localitatile cu peste 10.000 de locuitori. Aceste lucruri sunt reale. Cu lucrurile astea nu faci poze, pe astea incerci sa le rezolvi.


  • 9AM: In calitate de presedinte al Organizatiei de Femei a PD-L sunteti familiarizata cu problemele cu care se confrunta femeile in societatea romaneasca. Care sunt cele mai mari dezavantaje ale femeilor cand vine vorba de cariera?

  • Sulfina Barbu: Cred ca ar trebui sa remarcam progresele pe care noi, ca intreg, ca societate le-am facut in acesti ani. Trebuie spus asta, pentru ca altfel riscam sa nu facem evaluari realiste. Dupa parerea mea, daca in mediul urban multe dintre problemele femeii au fost corectate, problemele cele mai mari se regasesc in mediul rural. Diferenta dintre sat si oras apasa greu asupra evolutiei profesionale a femeii. Aici trebuie actionat, aici trebuie concentrate mai ales eforturile ONG-urilor in domeniu. Multe dintre femeile din mediul rural sunt in urma barbatilor, ca nivel de pregatire si evolutie profesionala. Este mult mai greu pentru o femeie de la sat, spre deosebire de un barbat, sa depaseasca nivelul de instructie si statutul social al parintilor. Satul romanesc nu este amabil cu dezvoltarea femeii. In afara de faptul ca satul de la noi o canta pe femeie prin balade, ar trebuie sa mai faca ceva. Iar asta tine mai ales de educatie si de politicile publice. Sunt inca insuficient ajustate la realitate.


  • 9AM: Cum v-ati adaptat campania si programul politic la noul context economic si social provocat de criza internationala?

  • Sulfina Barbu: Partidul Democrat-Liberal are trei scenarii pe care lucreaza. Avem un scenariu cu crestere de 7%, avem unul cu 5,5% si in prezent evaluam, inca nu sunt terminate lucrarile, pe o varianta in care cresterea economica este 4%. Si as vrea sa subliniez ca prognoza de crestere pentru cele 15 tari din zona euro, este de 0,1% in anul 2009. Romania, chiar daca se va opri la 4% in 2009, are o crestere mult mai mare decat celelalte tari dezvoltate din zona euro. Cand ne angajam la 836 de kilometri de infrastructura, avem in vedere bugetul si cheltuielile pe aceste scenarii. Pentru acest angajament avem si resursele, aproape 18 miliarde de euro in 4 ani, pe care ii asiguram o parte de la buget, si o parte din fonduri europene si din credite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.