Interviu cu domnul ambasador Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania

PONT: 1 ianuarie 2007. Este definitiva data sau mai pot interveni probleme?

Data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este un obiectiv la care s-au angajat atat tara dumneavoastra, cat si Uniunea, iar semnarea Tratatului de Aderare la 25 aprilie a adus Romania cu un pas mai aproape de familia europeana. Aceasta este rodul a 16 ani de efort din partea tuturor cetatenilor romani, a intregii clase politice si a societatii civile.

Sigur, Romania nu este inca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. In calitate de tara in curs de aderare, Romania trebuie sa-si concentreze eforturile pe aceasta ultima suta de metri pentru a adera bine pregatita si a beneficia pe deplin de statutul de membru. Numaratoarea inversa a inceput mai ales in sectoare cheie precum: administratia publica si justitia, lupta impotriva coruptiei, indeplinirea angajamentelor asumate in domeniul concurentei si protectia mediului,
Si nu sunteti singuri in aceasta perioada dificila; Uniunea va acorda tot sprijinul financiar si expertiza de care aveti nevoie in acest sens.

Mai mult decat atat, 1 ianuarie 2007 nu trebuie sa fie un obiectiv in sine. Amanarea datei aderarii cu un an, pentru 1 ianuarie 2008, nu ar reprezenta o penalizare, ci un ragaz dat Romaniei pentru a adera pregatita. Din aceeasi perspectiva trebuie vazuta si aderarea tarii dumneavoastra la Uniunea Europeana: nu ca un scop in sine, ci ca o oportunitate pentru crearea in Romania a unei economii si societati mai dezvoltate, bazate pe valori precum pacea, prosperitatea, toleranta si solidaritatea.

PONT: Puteti face o scurta radiografie? Ce mai trebuie sa faca institutiile publice, companiile (mai ales IMM-urile) ONG-urile si desigur cetatenii Romaniei pentru a fi pregatiti pentru integrare?

Sa se informeze si iar sa se informeze. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce pentru fiecare firma, ONG si cetatean, atat oportunitati, cat si provocari.

"Nu astepta 2007 ca sa fii european! Informeaza-te!" a fost sloganul unei campanii sociale lansate de Delegatia Comisiei Europene cu scopul de a-i convinge pe romani sa se informeze daca vor sa fie pregatiti pentru a beneficia de aderarea tarii lor la Uniunea Europeana. In drumurile mele prin tara mi se spune adesea ca nu exista suficienta informatie despre aderare. Este fals. Informatia exista si este publica. Oamenii insa trebuie sa mearga si sa caute aceste informatii. Cu cat romanii vor fi mai bine informati, cu atat asteptarile lor vis-a-vis de aderare vor fi mai realiste si deci mai posibil de realizat.
Si firmele trebuie sa se pregateasca pentru aderare, altfel spus sa cunoasca ce reguli de protectie a mediului, sanatatea oamenilor, protectia consumatorului, certificare produselor s.a.m.d. trebuie sa aplice atunci cand isi fabrica propriile produse. Apoi firmele trebuie sa gaseasca resursele necesare pentru a putea pune in aplicare toate regulile mentionate mai sus. Nu in ultimul rand, firmele trebuie sa invete sa faca fata concurentei de pe o piata mult mai mare si din partea unui numar mult mai mare de firme competitoare, in cadrul Pietei Interne Unice a Uniunii Europene.

PONT: Programul Fondul Europa a avut o popularitate uriasa de 493 proiecte. Este vorba de o reala crestere a activitatii ONG-urilor in domeniul transmiterii informatiei europene sau constatam numai un exces de zel cauzat de o oportunitate de finantare pe o tema aflata la moda?

Nu as numi informarea europeana "o tema la moda", ci mai degraba o tema esentiala pentru viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Sunt convins ca numarul mare de propuneri de proiecte depuse in acest an ne arata interesul real al ONG-urilor, dar si al autoritatilor publice locale, de a aduce informatia europeana mai aproape de cetateni. In plus, cu cat efortul societatii civile si a autoritatilor publice de a informa corect romanii va fi mai sustinut, cu atat mai mult credibilitatea lor va creste. Acest aspect trebuie sa se concretizeze in proiecte de calitate de informare si comunicare. Si este esential ca institutiile statului si societatea civila sa fie credibile in ochii cetateanului, pentru ca rolul lor de a informa nu se opreste o data cu aderarea, ci va continua si dupa 2007.

PONT: Fonduri Structurale: cum ar trebui sa inceapa firmele, ONG-urile pregatirile pentru absorbirea fondurilor disponibile? De unde sa se informeze?

Inceputul a fost deja facut prin acumularea de experienta in cadrul programelor de pre-aderare. Exista bineinteles un specific al fondurilor post-aderare si un bun inceput in aflarea mai multor detalii ar fi stabilirea de contacte cu omologi din statele membre ale UE care au deja o experienta bogata in implementarea acestor fonduri sau care au trecut de curand prin tranzitia de la fondurile de pre-aderare la cele de post-aderare.

Pentru o perspectiva mai cuprinzatoare, se pot adresa structurilor interne care vor fi responsabile cu gestionarea acestor fonduri, in principal organismului coordonator stabilit la nivelul Ministerului Finantelor Publice (www.mfinante.ro). Contactul cu nivelul regional ar fi de asemenea util, cu atat mai mult cu cat la nivelul tuturor celor opt Agentii de Dezvoltare Regionala isi desfasoara acum activitatea consilieri de pre-aderare din diferite state membre tocmai cu scopul pregatirii pentru absorbtia fondurilor structurale si de coeziune. In plus, sunt disponibile fonduri Phare prin care se vor organiza campanii de informare pe tema fondurilor de post-aderare.
Si nu in ultimul rand, avand in vedere principiul de baza al parteneriatului in pregatirea Planului National de Dezvoltare 2007-2013, document ce va fundamenta alocarea de fonduri prin programe specifice, avem incredere ca autoritatile vor fi de fapt primele care vor contacta toti actorii economici si sociali pentru consultari.

PONT: Traiti de multi ani in Romania. Cum va simtiti in capitala sau cand va deplasati in provincie ca si simplu locuitor al tarii? S-a schimbat viata de zi cu zi de cand sunteti aici? Cat doriti sa mai stati?

Cand am venit prima data in Romania in 1993, strazile erau intunecate, totul era intunecat. In 2001 insa cand am revenit se schimbasera multe lucruri. Romania se schimba si se schimba in bine si acest lucru se vede nu numai in capitala, ci si cand merg in provincie. Faptul ca traiesc de patru ani in Romania si am inceput sa-i cunosc cultura ei remarcabila, traditiile, bogatiile, si mai ales oamenii ma ajuta sa vad altfel lucrurile, sa vad progresul pe care il faceti cu totii.

Cat priveste intrebarea dumneavoastra legata de cat mai doresc sa stau in Romania, sper sa pot sta in tara dumneavoastra pana la sfarsitul anului viitor sa vad Romania intrata in Uniunea Europeana. Altfel, radacinile mele culturale, ale sotiei si copiilor mei sunt in Anglia. Acolo e casa mea. Voi ramane insa foarte atasat de Romania si sper sa ma intorc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.