Lynndie England, devenita una dintre figurile-simbol ale scandalului privind torturarea prizonierilor irakieni de la inchisoarea Abu Ghraib, a pledat vinovat in prima sa aparitie, luni seara, in fata Curtii Martiale de la baza militara Fort Hood din Texas, unde este judecata pentru mai multe capete de acuzare referitoare la maltratarea detinutilor si comiterea de acte obscene.

Tinara, in virsta de 22 ani, a dobindit o sinistra celebritate in aprilie 2004, cind lumea intreaga descoperea cosmarul prizonierilor de la Abu Ghraib, inchisoare aflata in apropiere de Bagdad, dupa publicarea unor fotografii socante. In acele imagini, reluate de presa internationala, Lynndie apare zimbind in fata unei piramide umane alcatuite din trupurile unor irakieni dezbracati sau rinjind cu tigara in mina, in timp ce arata spre organele genitale ale unui detinut. Probabil cea mai socanta fotografie este aceea in care tinara trage in lesa un prizonier in pielea goala, cu capul acoperit.

Atitata de "baietii rai"

Imbracata in uniforma verde si vorbind pe un ton retinut, tinara si-a asumat raspunderea pentru faptele sale, declarind in fata judecatorului ca, initial, nu voia sa faca acele lucruri, respectiv sa se pozeze cu irakienii in pozitii umilitoare, dar a cedat la insistentele colegilor. "As fi putut sa spun nu. Stiam ca este o greseala", a declarat England. Ea a povestit in fata completului de judecata ca a refuzat sa se pozeze aratind spre organele genitale ale detinutului, dar colegii sai au batut-o la cap pina a acceptat. L-a nominalizat pe caporalul James Graner, care apare si el in mai multe instantanee si cu care ea avea o relatie sentimentala la acea vreme, de pe urma careia a rezultat un baietel, nascut in octombrie 2004.

Cum Lynndie England si-a recunoscut vina, procesul a intrat direct in faza de pronuntare a sentintei. Instanta militara va audia totusi citiva martori in zilele urmatoare, inclusiv pe Graner, inainte de a se pronunta. Pedeapsa maxima care poate fi aplicata este de 11 ani, fata de 16 ani si jumatate, cit ar fi putut primi England in cazul in care se declara nevinovata si avea loc un proces in toata regula. Caporalul Graner a fost judecat in ianuarie, primind 10 ani de inchisoare, iar alti cinci militari americani care si-au recunoscut faptele au primit sentinte de pina la opt ani de puscarie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.