Branko Gruici, cetatean sarb, si Branko Popovici, un sarb din Bosnia, sunt acuzati ca au arestat, apoi au supus unor "tratamente inumane" si au ucis 700 de persoane la Zvornik, in estul Bosniei, potrivit comuncatului citat.

Din cele 700 de persoane, au fost identificate in mai multe gropi comune 270 de victime.
Branko Gruici era la acea vreme presedintele municipalitatii Zvornik (aflata sub control sarb), iar Branko Popoivici era un responsabil militar local.

Potrivit Parchetului sarb, cei doi sunt acuzati ca au luat ostatici "civili musulmani, care apoi au fost ucisi in masa".

Razboiul din Bosnia s-a desfasurat intre anii 1992-1995

Inculparea celor doi sarbi de catre Parchetul de la Belgrad intervine in conditiile in care Radovan Karadzici, fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, a fost arestat in capitala Serbiei si transferat saptamana trecuta la Haga, unde justitia internationla l-a pus sub acuzare pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii in special in legatura cu masacrul de la Srebrenita, unde in 1995 au fost ucisi 8.000 de musulmani bosniaci, precum si cu asediul orasului Sarajevo. Liderul militar al sarbilor din Bosnia in timpul razboiului, Ratko Mladici, inculpat si el pentru genocid, este inca in libertate, fiind printre ultimii fugari cautati de TPI.

Colaborarea cu TPI este una dintre conditiile pe care UE le pune unei apropieri a relatiilor sale cu Belgradul.