In Israel, pacientii palestinieni isi primesc tamaduirea pe baza de troc: servicii medicale contra informatii. O organizatie nonguvernamentala care militeaza pentru drepturile omului acuza Shin Bet, serviciul general de securitate israelian, ca ii preseaza pe unii palestinieni bolnavi, care cauta asistenta in spitalele din Israel, sa devina informatori.

Organizatia “Medici pentru Drepturile Omului”, cu sediul in Tel Aviv, sustine ca poate proba 32 de cazuri in care bolnavilor de origine palestiniana, unii in stare grava sau terminala, le-a fost refuzat accesul in Israel pentru investigatii medicale pentru simplul motiv ca nu au dorit sa ofere, la trecerea frontierei din Fasia Gaza, informatii despre militantii organizatiei teroriste Hamas.

“Permisiunea de a primi tratament medical este conditionata de acceptarea colaborarii”, se arata in raportul organizatiei, care adauga ca astfel de actiuni contravin Conventiei de la Geneva.

Raportul organizatiei mai mentioneaza ca pacientii palestinieni “au devenit o tinta accesibila si importanta pentru serviciile de securitate, pentru recrutare si culegere de informatii”.

Organizatia a dat si exemple de bolnavi chemati la interogatorii, dar si de oameni care, desi suferinzi, nici nu au mai incercat sa se apropie de punctele de trecere a frontierei de teama sa nu fie arestati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.