Sarbii refugiati din Croatia au comemorat luni la Banja Luka victimele unei operatiuni militare a fortelor croate care a pus capat razboiului din aceasta tara in 1995, dar care a fost urmata de masacrarea civililor sarbi si refugierea lor in masa, relateaza AFP.

Mai mult de 200 de persoane au asistat la o ceremonie religioasa oficiata intr-o biserica ortodoxa sarba din capitala Republicii Srpska, in memoria civililor si militarilor morti in timpul operatiunii "Furtuna".

Si la Belgrad, mai multe sute de persoane au participat la o slujba si la un mars de protest fata de aceasta operatiune. Comemorarea a inceput printr-o slujba religioasa in catedrala ortodoxa Sfantul Marcus, la care au participat responsabili sarbi, printre care vicepremierul Jovan Krkobabici. Dupa slujba, s-a organizat un mars de protest in directia ambasadei Croatiei, situata in apropiere de cea a Statelor Unite. Marsul a fost incadrat de un important dispozitiv al politiei si s-a incheiat fara a se inregistra niciun incident, a anunatat agentia Beta.

Declararea independentei Croatiei, in 1991, a fost urmata de un razboi intre fortele Zagrebului si separatistii sarbi, sustinuti de armata federala iugoslava. Conflictul s-a soldat cu circa 20.000 de morti. Operatiunea Furtuna a fost lansata la 4 august 1995 de Croatia cu obiectivul de a recuceri majoritatea teritoriilor sale ocupate de la inceputul razboiului de catre separatistii sarbi.

Intre 150.000 si 200.000 sarbi "panicati" au fugit atunci spre Serbia si Bosnia, iar circa "350 de civili, majoritatea batrani si bolnavi", care au ramas in casele lor, au fost ucisi, potrivit Parchetului Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Potrivit unui centru de documentare sarb, Veritas, care a proiectat la Banja Luka un film despre crimele comise in timpul ofensivei fortelor croate, aproape 1.200 de civili au fost ucisi.

Filila croata a Comitetului Helsinki pentru apararea drepturilor omului a evaluat numarul victimelor la aproape 680 de persoane.

In paralel, Croatia se pregateste sa sarbatoreasca marti "Ziua victoriei", in memoria aceleiasi operatiuni. Cu aceasta ocazie, cei mai inalti oficiali croati se vor deplasa la Knin (sud), care a fost in timpul conflictului cartierul general al separatistlor sarbi, pentru a asista la ceremonii.

"Castigata cu indrazneala si intelepciune, din punct de vedere tactic si strategic, operatiunea Furtuna a fost o victorie magnifica si curata. Nu exista nicio dilema in aceasta privinta", a declarat luni premierul croat Ivo Sanader.

In 2005, cu ocazia implinirii a zece ani de la operatiune, presedintele croat Stipe Mesici a cerut compatriotilor sai sa recunoasca crimele de razboi comise atunci impotriva sarbilor.

Trei fosti generali croati, Ante Gotovina, Ivan Cermak si Mladen Markac, sunt judecati din luna martie de TPI pentru implicare in crime de razboi comise in timpul operatiunii "Furtuna".

Din circa 280.000 de sarbi care au fugit din Croatia in timpul razboiului sarbo-croat, circa 130.000 au revenit in aceasta tara, potrivit ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.