Osama ben Laden voia sa se faca cunoscut publicului american printr-un interviu televizat acordat ABC cu cateva luni inainte ca al-Qaida sa comita atentatele de la doua ambasade americane din Africa, a declarat marti un fost corespondent ABC in cadrul procesului de la Guantanamo, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

John Miller, fost corespondent ABC, a spus, in cadrul marturiei depuse in procesul care se desfasoara la Guantanamo in fata unei instante pentru crime de razboi, ca l-a comparat atunci pe ben Laden cu presedintele american Theodore Roosevelt pentru a face conversatie in timpul interviului din 28 mai 1998, filmat la o ascunzatoare a liderului terorist din muntii afgani.

Un astfel de interviu reprezenta o ocazie rara pentru un jurnalist american, iar Miller a parcurs un drum demn de un film de aventuri pentru a ajunge la ben Laden, fiind nevoit sa efectueze mai multe zboruri din Pakistan, sa faca o trecere de cosmar, pe timp de noapte, a granitei catre Afganistan si sa scape teafar de pe urma unor impuscaturi de mitraliera la un punct de control al-Qaida.

"Sunteti versiunea din Orientul Mijlociu a lui Teddy Roosvelt", i-a spus lui Osama John Miller, care acum este seful purtatorilor de cuvant ai FBI, conform unei selectii din materialul video proiectata in procesul soferului lui ben Laden, Salim Hamdan.

Hamdan este judecat pentru conspiratie, furnizare de materiale care sustineau terorismul si pentru ca era soferul lui ben Laden, ceea ce insemna, potrivit procurorilor, ca ii era si garda de corp.

Nu este clar care va fi semnificatia marturiei lui Miller, intrucat el a sustinut ca nu il recunoaste pe Hamdan, care se afla in sala de judecata a bazei navale americane de la Guantanamo Bay.

Procurorul-sef, colonelul Lawrence Morris, a declarat ca relevanta marturiei "trebuie determinata de juriu".

Miller a mai spus ca remarca referitoare la Roosvelt era menita sa testeze cunostintele istorice ale lui ben Laden si sa faca "discutia sa curga", in timp ce cameramanul filma cadre secundare.

Fostul jurnalist a spus ca i-a comparat pe cei doi pentru ca sunt fii ai unor familii bogate si au luptat in prima linie a frontului. Roosvelt si-a dobandit faima ca si colonel al cavaleriei americane in Cuba in timpul razboiul americano-spaniol din 1898.

"Daca nu pastram proportiile, este o comparatie absurda", a spus Miller, care insa a explicat ca "uneori cand pui intrebari provocatoare primesti raspunsuri interesante".

Chiar daca ben Laden nu a muscat din momeala, potrivit lui Miller, el si-a atins scopul de a obtine interviul.

"Voiau ca Osama ben Laden sa fie cunoscut in SUA", a declarat Miller. "Si au reusit", a adaugat fostul jurnalist.

Potrivit lui Miller, secundul lui ben Laden, Ayman al-Zawahri, i-ar fi spus atunci ca in urmatoarele saptamani se vor vedea rezultatele edictului religios popularizat de ben Laden, care spunea ca este datoria musulmanilor de "a-i omori americani si pe aliatii lor - civili si militari".

La 7 august 1998, aproape doua luni mai tarziu, ambasadele SUA din Kenya si Tanzania au fost distruse.

Miller a spus ca a incercat sa aranjeze un al doilea interviu cu ben Laden dupa atacuri, dar corespondentul ABC din Pakistan a primit un telefon de la Zawahri. Juriul nu a putut asculta mesajul lui Zawahri catre corespondent, pentru ca acea conversatie telefonica a fost declarata proba nerelevata de catre Curte. Avocatii spun insa ca mesajul transmis se putea rezuma la ideea ca: "Razboiul abia a inceput".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.