La fel ca si cei 253 de milioane de internauti chinezi, jurnalistii straini, acreditati pentru Jocurile Olimpice 2008, nu vor avea la dispozitie decat o versiune cenzurata a internetului, contrar promisiunilor initiale facute de autoritatile chineze, informeaza NewsIn.
Aceasta decizie, confirmata miercuri, cu doar 10 zile inainte de inceperea evenimentului, a declansat o adevarata polemica printre reprezentantii presei occidentale. Jurnalistii si responsabilii olimpici sunt indignati de decizia autoritatilor chineze de a controla accesul la internet pe durata Jocurilor Olimpice.

Paginile si site-urile referitoare la miscarea spirituala Falungong, interzisa in China, si alte site-uri care nu au fost precizate, vor ramane inaccesibile pentru cei peste 5.000 de jurnalisti care vor lucra la centrul de presa al Jocurilor Olimpice de la Pekin, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al comitetului organizational, Sun Weide.

AFP a constatat la randul sau ca este imposibil sa acceseze site-urile dizidentilor, ale pro-tibetanilor sau cele ale organizatiilor de aparare a drepturilor omului, cum ar fi Amnesty International sau cel al reporterilor fara frontiere.

In cadrul unui interviu acordat exclusiv agentiei AFP cu doua saptamani in urma, presedintele Comitetului Olimpic International, Jaques Rogge, a salutat decizia autoritatilor chineze de a acorda libertate deplina de utilizare a internetului jurnalistilor straini.

"Pentru pima data, presa straina va putea face reportaje in mod liber si sa le si transmita liber in China. Nu va exista nici un fel de cenzura pe internet", asigurase Rogge.

Insa, Sun Weide, purtatorul de cuvant al comitetului organizational de la Jocurile Olimpice, a distrus aceste sperante miercuri, odata cu anuntul autoritatilor de a permite doar "suficient" acces la internet pentru a lucra, insa acest acces nu va fi nelimitat.

"Promisiunea noastra a fost aceea ca jurnalistii se vor putea folosi de internet pentru a-si putea indeplini munca pe durata Jocurilor Olimpice. Iar noi am oferit suficient acces pentru asta", a insistat Weide.

"Jurnalistii trebuie sa beneficieze de acces la internet asa cum au beneficiat si la celelalte editii ale JO", a spus presedintele Asociatiei de presa straina de la Pekin, Jonathan Watts.

Responsabilul de la Comitetul Olimpic International, Kevin Gosper, a spus ca va ridica aceasta problema in fata autoritatilor chineze. "Le voi vorbi ca sa vad cum vor reactiona", a spus Gosper.

Din punctul sau de vedere, presedintele Comitetului olimpic australian, John Coates, membru al Comitetului Olimpic International, s-a aratat foarte contrariat de decizia Chinei de a da inapoi de la o promisiune cheie legata de JO.

"Sunt dezamagit, credeam ca aceasta chestiune va fi luata foarte in serios de Comitetul Olimpic International", a spus Coates in cadrul unei conferinte de presa. Insa, in acelasi timp, s-a aratat sceptic in privinta revenirii autoritatilor chineze asupra deciziei luate.

Marti, 29 iulie, un purtator de cuvant al minsterului de externe din China, a declarat ca site-urile legate de Falungong vor fi inaccesibile centrului de presa.

In China, in ciuda cenzurii politice, internetul este dezvoltat considerabil, avand peste 253 milioane de internauti, potrivit ultimelor cifre. Ceea ce face ca statul asiatic sa devina cel de-al doilea din lume ca numar de internauti dupa Statele Unite.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice din China, noile media, cum ar fi internetul si telefonia mobila isi vor face intrarea pe piata. Pentru aceasta editie a JO, 187 de state si-au achizitionat dreptul pentru noile media, fata de mai putin de 10, cate au achizitionat la Athena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.