Ucraina a notificat Romania ca efectueaza incepand cu luna iulie "lucrari de dragare la bratul Chilia" in cadrul proiectului Bistroe, sfidand astfel avertismentele forurilor internationale si incalcandu-si angajamentele asumate, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvint al MAE

Ucraina a realizat la sfarsitul saptamanii trecute lucrari semnificate la Canalul Bistroe, au declarat luni pentru NewsIn surse bine informate. La solicitarea NewsIn, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat ca autoritatile romane au fost "notificate recent" in acest sens.

"Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, responsabil pentru cooperarea bilaterala cu Ucraina in domeniul gestionarii apelor de frontiera, a primit recent o notificare din partea institutiei similare ucrainene, potrivit careia intentioneaza sa demareze lucrari de dragare a bratului Chilia, in cadrul proiectului caii navigabile de mare adancime Dunare - Marea Neagra (proiectul "Bistroe"), incepand cu cel de-al treilea trimestru al anului 2008", a declarat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE.

In reactie la aceasta notificare, Romania a cerut Ucrainei "sa se abtina" de la orice activitate care ar contrazice recomandarile forurilor internationale sau care ar insemna incalcarea angajamentelor asumate de Ucraina in repetate randuri, chiar si cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului afacerilor externe roman.

"Partea romana a transmis partii ucrainene ca se asteapta ca aceasta sa se abtina de la orice activitate unilaterala in cadrul proiectului de creare a caii navigabile Dunare-Marea Neagra (proiectul "Bastroe"), conform angajamentelor bilaterale si internationale asumate, reconfirmate inclusiv cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului afacerilor externe roman", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

Potrivit oficialului MAE, autoritatile romane responsabile "vor urmari in continuare cu atentie" evolutiile in acest caz.

Anuntul Ucrainei contrariaza cu atat mai mult cu cat pozitiile adoptate recent de foruri internationale in problema Bistroe au fost coerente. Astfel, Ucraina a fost avertizata recent de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

Astfel, statele membre ale Conventiei de la Aarhus au constatat la mijlocul lunii iunie ca, prin construirea canalului Bistroe, Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin in temeiul acestui document si au adoptat un avertisment adresat Kievului. Avertismentul adresat Ucrainei va intra in vigoare in cazul in care, pana la data de 1 ianuarie 2009, Kievul nu va intreprinde o serie de masuri menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atat din Ucraina, cat si din statele afectate prin luarea deciziilor referitoare la proiectul Bistroe. Conform regulilor Conventiei, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.