Guvernul de la Kiev a organizat un "seminar international" in tentativa de a legitima canalul Bastroe * Romania a fost singura parte care a criticat proiectul: "Problemele ecologice ale canalului Bastroe nu au fost rezolvate", a avertizat Ministerul de Externe

Autoritatile ucrainene nu au nici cea mai mica intentie sa opreasca lucrarile de constructie la canalul navigabil Dunare-Marea Neagra de pe bratul Bastroe din Delta Dunarii. Aceasta a fost una din principalele concluzii desprinse in urma seminarului international desfasurat la Odessa la finalul saptamanii trecute. Evenimentul a fost organizat de trei ministere din cadrul Guvernului de la Kiev - al Afacerilor Externe, al Protectiei Mediului si al Transportului - si a fost intitulat pompos "Examinarea internationala a rezultatelor de monitorizare a realizarii primei faze a lucrarilor de reluare a canalului de navigatie Dunare-Marea Neagra".

Desi autoritatile romane au fost informate despre acest seminar ca despre un eveniment la care urmau sa participe in special reprezentantii societatii civile ucrainene, ONG-urile ucrainene care militeaza impotriva construirii canalului Bastroe nu au fost invitate la eveniment. Astfel, surse oficiale din Odessa au dezvaluit ca principala organizatie non-guvernamentala ucraineana care se impotriveste canalului Bastroe, ONG-ul Pechenegi, nu a fost invitata la acest seminar.

De altfel, principalii invitati ucraineni la acest seminar au fost reprezentantii celor trei ministere si mai multi profesori universitari, toti acestia pretinzand, in discursurile lor, ca proiectul Bastroe nu ar afecta in nici un fel biosfera Deltei Dunarii. Vorbind despre incheierea constructiei primei etape a canalului Bastroe, reprezentantii ucraineni au sustinut ca acest proiect nu ar fi influentat balanta hidrologica in zona, ca fauna si flora din Delta nu au fost afectate.

Tentativa de manipulare

Reprezentantii Kievului au ajuns sa pretinda chiar ca lucrarile la Bastroe nu au afectat nici macar coloniile de pasari, desi anul trecut ONG-uri din cadrul Forumului de Mediu al Dunarii au dezvaluit ca lucrarile la acest canal au avut ca efect decesul a sute de pui de randunica de mare si de chira de mare. Reprezentantii statului ucrainean au continuat apologia proiectului Bastroe: S.G. Bashuev, oficial al companiei ucrainene South SRIFO din Odessa, a afirmat ca situatia coloniilor de pesti din Bastroe este normala dupa finalizarea primei etape a canalului Bastroe, iar Peter Chabanenko, administratorul de stat al resurselor naturale din regiunea Odessa, a pretins ca prima etapa a lucrarilor la canal nu a avut nici un efect negativ asupra ecosistemului din Delta.

De remarcat ca vorbitorii ucraineni si-au bazat discursurile invocand "evaluari si studii obiective". In realitate, nu erau studii independente, ci studii realizate de oficii ucrainene, cum ar fi cele ale Academiei de Stiinte din Ucraina sau alte Universitati ucrainene (Harkov etc). De altfel, pozitia profesorilor universitari ucraineni in favoarea proiectului Bastroe a fost argumentata, in mod aberant, si pe faptul ca peste tot unde omul construieste exista distrugeri mai mari sau mai mici asupra naturii.

In realitate, constructia canalului Bastroe pune in pericol intregul eco-sistem al Deltei Dunarii - debitul hidrologic, pesti, plante, pasari, activitatile comunitatii umane - dupa cum au avertizat anul trecut in numeroase randuri organizatii internationale de protectie a mediului (WWF, Ramsar, etc) state si organizatii politice internationale (Germania, SUA, uniunea Europeana etc.) sau ONG-uri regionale (Coalitia pentru Delta Dunarii, Asociatia Civic Media etc).

Bastroe, un proiect de neoprit

La finalul interventiei tuturor reprezentantilor ucraineni au luat din nou cuvantul oficialii Ministerului de Externe de la Kiev, care nu au lasat nici un dubiu asupra planurilor de viitor ale Ucrainei pentru canalul Bastroe: "Suntem gata sa intram in faza a doua a constructiei canalului Bastroe", au confirmat reprezentantii Kievului. Pozitia sa este impartasita si de Volodimir Kerusenko, de la Universitatea Nationala din Harkov: Nici Romania si nici Ucraina nu vor putea opri acest canal, el va fi in cele din urma finalizat. In prima faza a construirii canalului, la aceasta a lucrat o societate germana specializata in dragari, Moebius.

Romania: exista probleme ecologice la Bastroe

Singura pozitie obiectiva referitoare la efectele distrugatoare ale canalului Bastroe asupra ecosistemului Deltei Dunarii a fost formulata de reprezentantii Romaniei. Trimisul Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE), Cosmin Dinescu - director general pentru afaceri juridice in MAE - a avertizat oficialii ucraineni prezenti la conferinta asupra situatiei reale de pe Bastroe: "Din nefericire, problemele ecologice privind constructia canalului Bastroe nu au fost rezolvate. Din punctul de vedere al Romaniei, exista probleme ecologice pe canalul Bastroe".

Doua milioane mc3 de sedimente in urma canalului

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a fost reprezentata la aceasta conferinta de guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, care a prezentat, alaturi de alti reprezentanti ai Romaniei, principalele probleme pe care le cauzeaza canalul Bastroe. Astfel, o uriasa problema este reprezentata de faptul ca in urma primei faze a constructiei canalului Bastroe de catre partea ucraineana, peste doua milioane de metri cubi de nisip si aluviuni rezultate din lucrari au fost aruncate in zona bratului Bastroe.

Acestea vor avea un impact negativ asupra distribuirii sedimentelor pe canalul Sulina si pe coasta romaneasca sudica a Marii Negre, potrivit Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. De asemenea, sturionii si alte specii de pesti migratori din zona sunt amenintate de constructia canalului Bastroe. Mai au de suferit de pe urma canalului coloniile de pelicani albi, dar si padurea Letea. Nu in ultimul rand, in urma canalului Bastroe au de suferit activitatile traditionale ale comunitatii umane din zona: pescuitul si turismul.

Autoritatile ucrainene organizatoare ale seminarului nu au dat mare importanta avertismentelor transmise de partea romana. Astfel, reprezentantii Guvernului ucrainean au redactat un proiect de rezolutie care pretindea ca "rezultatele verificarilor au demonstrat ca alegerea variantei pentru renovarea canalului de mare adancime si realizarea lucrarilor nu au un impact negativ semnificativ asupra zonei eco-sistemului (Deltei Dunarii, n. red.)". In cele din urma, aceasta pretentie falsa a fost eliminata din rezolutie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.