Presa Internationala critica foarte dur Romania si Bulgaria pentru esecul lor in lupta impotriva coruptiei si constata, asemeni executivului comunitar, faptul ca cele doua tari nu au facut progrese semnificative in domeniul justitiei.

Opinia mediatica internationala a criticat mai mult Bulgaria decat Romania pentru faptul ca nu si-a indeplinit promisiunile, insa dezamagirea este generala in privinta prestatiei ambelor tari la capitolul justitie.

Astfel, tonul publicatiilor germane cu privire la concluziile raportului CE despre coruptia din Romania este mixt si ambivalent, o parte a presei apreciind ca Romania a acceptat criticile si ca si-a luat angajamente pe viitor, in timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca "Pestele de la cap se-mpute".

Acelasi ziar precizeaza ca "UE a constatat o data in plus ca nimic nu s-a schimbat in cele doua tari in ceea ce priveste coruptia. Intr-adevar, abordarea CE este nuantata pentru fiecare tara in parte, Romania aparand intr-o lumina intrucatva mai favorabila decat Bulgaria. Pentru cele doua tari constatarea CE nu este decat o catalogare, iar pentru celelate state o dezamagire". Publicatia accentueaza ca s-a comis o greseala o data cu decizia aderararii Romaniaei si Bulgariei la UE si ca astfel Comisia Europeana nu sanctioneaza cele doua state din cauza comportamentului diplomatic obisnuit.

Die Welt comenteaza ca UE a dat un "verdict nimicitor pentru Bulgaria". Publicatia remarca decizia UE de a nu aplica clauza de salvgardare celor doua tari si comenteaza ca diplomatii UE s-au temut de reactia Romaniei si Bulgariei, care ar fi putut sa nu mai voteze proiecte de legi importante, daca li s-ar fi aplicat sanctiuni atat de dure. "Cand o tara devine membra, atunci nu se mai poate exercita o astfel de presiune asupra acesteia", a declarat un diplomat pentru publicatia germana.

Der Standard a titrat "Neincredere la Sofia, autocritica la Bucuresti", amintind de a sasea motiune de cenzura din Bulgaria si de faptul ca autoritatile romane au considerat ca raportul este "corect".

Asemeni publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, cotidianul britanic The Guardian vorbeste despre decizia UE de a include Romania si Bulgarie. "UE ingheta ajutoarele pentru Bulgaria din cauza coruptiei" si "In ciuda rapoartelor negative pentru cele doua tari, Executivul UE a reiterat faptul ca decizia de a include Romania si Bulgaria in UE in 2007 a fost corecta".

Cotidianul francez Liberation titreaza: "Stanjenit, Bruxelles-ul sanctioneaza coruptia bulgara" si relateaza despre "doua rapoarte severe la adresa Sofiei si Bucurestiului, acuzate ca sunt cangrenate de mafie si coruptie, dar ca nu fac mare lucru pentru a remedia situatia. Executivul european a refuzat in 2006 sa amane aderarea celor doua tari - prevazuta la 1 ianuarie 2007 - pentru 1 ianuarie 2008, asa cum avea posibilitatea, din cauza temerilor legate de insuficientele statului lor de drept. De atunci, (Comisia - n.r.) isi musca degetele", noteaza Liberation.

"Ieri (miercuri - n.r.), niciun comisar nu a indraznit sa vina sa dea explicatii in fata presei europene, preferand sa lase doi purtatori de cuvant sa se achite de aceasta ingrata sarcina. In schimb, cu cateva momente mai inainte, Stavros Dimas, comisarul pentru mediu, si-a gasit timp pentru a tine o lunga conferinta de presa despre protectia focilor...", noteaza ironic Liberation.

Alte organe de presa subliniaza diferentele dintre cele doua state. International Herlald Tribune a scris ca "UE taie fondurile pentru Bulgaria" si este ingrijorata de lipsa sanctiunilor impotriva coruptiei la nivel inalt. "Romania s-a bucurat de un tratament mai indulgent de data aceasta, dar trebuie sa isi accelereze reformele anticoruptie de urgenta", a recomandat Transparency International, citata de IHT.

De asemenea, pagina de internet a Radio Olanda International scrie "Bulgaria este penalizata, iar Romania crutata”; "Noul membru al UE Bulgaria a fost penalizata dur. UE a decis miercuri inghetarea unor fonduri. Bulgaria – la fel ca si cealalta tara nou venita in grup, Romania – si-a luat angajamentul sa implementeze reforme legale si administrative majore, dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult dupa aderare. Romania, copilul-problema de pana acum al Uniunii, a scapat de sanctiuni, dar optimisul din tara lasa de dorit". Euronews explica "UE sanctioneaza Bulgaria si lanseaza un avertisement la adresa Romaniei".

Alte publicatii comnenteaza ca executivul European “si-a indulcit tonul referitor la coruptia din Romania si Bulgaria", conform publicatiei electronice EUobserver sau pun accent pe elemente de bucatarie politica interna, cum ar fi revista americana Time, care titreaza "Bulgarii comenteaza ca Romania este la fel de corupta, dar ca a reusit sa implementeze mai inteligent reformele si sa ascunda abuzurile" sau BalkanInsight: "Partidele din Romania se ciondanesc in urma raportului CE".

Cotidianul elvetian Le Temps scrie ca "focul de avertizare al Comisiei Europene la adresa Bulgariei va face rau", decizia de suspendare a fondurilor fiind fara precedent in istoria extinderii UE. Deocamdata, explica Le Temps, Bruxelles-ul nu se atinge de ajutoarele structurale care, in cazul Bulgariei, ar urma sa se ridice la 11 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, si nici nu recurge la mecanismele de salvgardare care ar mentine Sofia departe de politicile europene din domeniile unde progresele ei sunt considerate insuficiente. In ceea ce priveste Bucurestiul, "avertismentul serios", in opinia publicatiei elvetiene, se refera la "politizarea cazurilor de coruptie". Raportul Comisiei vorbeste de "prime rezultate", de eforturi autentice, dar si de "realizari fragile" si "incertitudini" juridice.

Comentariile presei internationale releva o opinia publica care sustine ca Bulgaria si Romania ar fi trebuit sa mai astepte pana sa adere la Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.