Tarile membre UE, divizate cu privire la perspectivele europene ale Ucrainei, au convenit marti ca acordul de parteneriat consolidat, aflat in curs de negociere cu Kievul, sa nu precizeze clar daca aceasta tara are sau nu vocatia de a adera la club, transmite NewsIn

La discutiile de la Bruxelles ale ministrilor europeni de externe "a existat un amplu acord" pentru a da acestui text numele de "acord de asociere", tocmai pentru ca o asemenea denumire nu contine niciun indiciu referitor la viitorul relatiilor Ucrainei cu UE, a explicat o sursa diplomatica apropiata presedintiei franceze a Uniunii.

Tarile vecine Ucrainei, incepand cu Polonia si tarile baltice, ar vrea ca UE sa raspunda clar cererilor Guvernului ucrainean afirmand inca de marti "perspectiva sa europeana". Insa alte tari, precum Germania, Spania, Belgia sau Olanda s-au opus si apreciaza ca o cooperare consolidata cu Ucraina trebuie sa se opreasca la portile Uniunii.

Dupa o intalnire cu presedintele ucrainean Viktor Iustcenko, cancelarul german Angela Merkel isi exprimase luni sprijinul pentru un acord de asociere, dar a exclus o aderare pe termen scurt, subliniind ca aceasta "nu este pe ordinea de zi".

Dezbaterile dintre tarile membre amintesc de cele de la summitul NATO din aprilie cu privire la aderarea fostei republici sovietice la Alianta, un casus belli pentru Rusia.

La sosirea la reuniunea ministrilor, comisarul pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner a reamintit marti ca "nu exista un consens intre tarile membre" cu privire la aceasta chestiune. Titlul acordului trebuie "sa arate ca europenii vor un acord mult mai profund" decat permite acordul de parteneriat existent, "dar ca acesta sa nu se pronunte asupra unei evolutii viitoare".

"Este adevarat ca negocierile au avansat rapid, dar asteptam mai multa stabilitate pe teren", a explicat sursa. "S-au facut deja multe reforme, dar nu toate, indeosebi cele care privesc modalitatea de cooperare intre presedinte si premier, si problema Constitutiei", a subliniat oficialul european.

Ramane de vazut cum va reactiona Ucraina la aceasta formula ambivalenta a Uniunii.

UE spera sa obtina o declaratie comuna cu presedintele Iuscenko referitoare la implicatiile si denumirea viitorului acord la urmatorul summit UE-Ucraina din 9 septembrie de la Evian, Franta.

Europenii ar trebui sa lanseze de asemenea, cu aceasta ocazie, "un dialog" cu Kievul pentru a liberaliza pe viitor acordarea de vize de intrarea in UE pentru ucraineni, insa punand conditii in privinta masurilor de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.