Ambasadorii statelor membre UE la Chisinau cer autoritatilor moldovene sa imbunatateasca cadrul legislativ ce reglementeaza procesul electoral, sa asigure o reala libertate de exprimare si independenta mass-media si sa elimine hartuirea partidelor de catre organele de stat

Unsprezece ambasade si reprezentante diplomatice de la Chisinau au semnat o declaratie comuna "privind starea democratiei si a libertatii de exprimare in Republica Moldova", in care remarca faptul ca "societatea moldoveneasca a inceput deja pregatirile pentru alegerile din 2009" si solicita autoritatilor moldovene sa renunte la unele modificari recente ale Codului Electoral care majoreaza de la 4% la 6% pragul electoral si interzic aliantele preelectorale.

Declaratia a fost semnata de ambasadele la Chisinau ale Austriei, Bulgariei, Cehiei, Frantei, Germaniei, Lituaniei, Poloniei, Romaniei, Marii Britanii, precum si Delegatia Comisiei Europene si Reprezentatul special al UE in Republica Moldova. Ambasadele europene cer autoritatilor de Chisinau si sa renunte la interdictia pentru persoanele cu cetatenie multipla de a detine functii elective care au acces la secretul de stat.

Ambasadorii statelor europene indeamna autoritatile moldovene sa transmita cat mai curand posibil Codul Electoral spre expertiza Consiliului Europei si OSCE si sa respecte pe deplin recomandarile acestora, in special in ceea ce priveste pragul electoral, blocurile electorale si exercitarea efectiva a dreptului de a fi ales de catre toti cetatenii. "Concordanta Codului Electoral cu standardele internationale nu va face altceva decat sa contibuie la sporirea stabilitatii democratice a Republicii Moldova", se arata in declaratie.

Diplomatii occidentali mai subliniaza si faptul ca "libertatea de exprimare, pluralismul si independenta mass-media, cat si accesul liber la informatie obiectiva, variata si echilibrata joaca un rol decisiv pentru alegatori in stabilirea preferintelor lor electorale in baza unei optiuni documentate".

"Cu toate ca Republica Moldova a inregistrat progrese veritabile in imbunatatirea cadrului legislativ privind libertatea de exprimare, ramanem ingrijorati de actiunile intreprinse de catre organele de drept impotriva mass-media, a independentei editoriale a Teleradio Moldova si a pluralismului in sectorul audiovizual in intreaga tara", se arata in document.

"Atestam o intensificare a actiunilor unor organe de stat de hartuire a diferitor partide politice sau sustinatori ai programelor acestora. Astfel de situatii pot periclita potentialul mediului preelectoral pentru desfasurarea alegerilor legislative in 2009", spune declaratia.

"Progresul remarcabil in exercitarea libertatii de exprimare si in organizarea alegerilor din 2009 in deplina concordanta cu angajamentele asumate fata de OSCE, Consiliul Europei si comunitatea internationala ar constitui argumente solide pentru intensificarea relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana", conchide declaratia semnata de 11 ambasade europene si reprezentante diplomatice, exprimandu-si disponibilitatea de a conlucra cu autoritatile Republicii Moldova in vederea realizarii acestor obiective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.