Cantitatile mari de arme pe care le are populatia din regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud si tensiunile vizibile la nivel de indivizi intre cele doua tabere fac din ele un butoi de pulbere, iar cea mai mica scanteie ar putea declansa un razboi, comenteaza Reuters.

Pe dealurile impadurite pe care soldatii georgieni si cei separatisti se privesc unii pe ceilalti prin luneta pustilor, cea mai mica scanteie ar putea declansa un razboi.

Saptamana trecuta, arestarea a patru soldati georgieni in Osetia de Sud s-a transformat rapid intr-o criza. Georgia a amenintat cu un atac impotriva separatistilor sustinuti de rusi, iar in replica, Moscova a trimis avioane de lupta in spatiul aerian georgian, "pentru a racori capetele infierbantate de la Tbilisi".

Guvernul prooccidental georgian, liderii separatisti si Kremlinul afirma ca nu vor razboi. Dar tensiunile fiind la un nivel fara precedent, partile implicate ar putea deveni ostaticele evenimentelor de pe teren.
"Asa cum spunea cineva, cativa baieti cu arme ar putea porni un razboi in locurile acestea, daca vor", este de parere Svante Cornell, expert in probleme georgiene la Institutul pentru securitate si dezvoltare de politici de la Stockholm.

Regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia, ambele situate pe versantii sudici ai muntilor Caucaz, au respins controlul georgian in cursul unor razboaie pentru independenta ce au urmat dezmembrarii Uniunii Sovietice, iar in prezent beneficiaza de sprijinul Rusiei. Conflictele s-au transformat intr-o problema internationala, cu Rusia intr-o tabara si in cealalta Statele Unite, care sustin aderarea Georgiei la NATO. Moscova si Washingtonul concureaza pentru influenta asupra Georgiei, fosta tara sovietica care gazduieste singurele conducte de gaz si petrol de la Marea Caspica spre pietele internationale, ocolind Rusia.

Pe teren, in Osetia de Sud si Abhazia, cantitati imense de arme, neincrederea adanc inradacinata, ierarhia neclara si lipsa unei linii clare de demarcare fac din regiune un butoi de pulbere.

Principalele puncte fierbinti din Abhazia sunt districtele Gali si Zugdidi, de o parte si de alta a frontierei de facto dintre separatisti si georgieni. Patru persoane au fost ucise luna aceasta de o bomba la o cafenea din Gali, pentru care separatistii au acuzat Georgia.

Armele sunt peste tot si nu doar in mainile fortelor de securitate oficiale. "Am ingropat arme peste tot pe unde am putut", spune Ruslan Kismaria, principalul lider separatist din districtul Gali, unui reporter Reuters care a fost in regiune anul acesta. "Probabil ca nu exista nicio familie care sa nu aiba doua sau trei arme ascunse pe undeva, gata unse si curatate", a mai spus.

Grupari armate neoficiale care au luptat de partea georgienilor in razboiul din anii '90, cunoscute sub nume ca Fratii Padurii sau Legiunile Albe, au redevenit active de la inceputul acestui an, spun unii observatori.

Osetia de Sud este si mai volatila, pentru ca teritoriul ei este presarat de enclave separatiste si georgiene, cu granite neclare si adesea aflate la doar cativa metri unele de altele. Satul georgian Tamaraseni este inconjurat din trei parti de teritoriu controlat de separatisti. Forte de securitate georgiene cu arme occidentale patruleaza in apropierea unui punct de control oset, iar oamenii i-au aratat reporterului Reuters gaurile de gloante din peretii caselor lor, provocate de confruntarile din cursul notii.

Trupe ruse patruleaza atat in Osetia, cat si in Abhazia, cu un mandat de mentinere a pacii. Surse diplomatice apreciaza ca aceste trupe fac o treaba onorabila tinand la distanta georgienii si separatistii, dar nu pot fi foarte eficiente, pentru ca georgienii le privesc ca fiind parte a conflictului. Trupele de pace din Abhazia includ o unitate din batalionul Vostok, format din soldati ceceni, ceea ce a iritat Georgia, pentru ca militarii ceceni au luptat de partea abhazilor in timpul razboiului separatist.

Din 2006, comandantii locali abhazi si georgieni organizau reuniuni saptamanale pe linia de incetare a focului, reuniuni care actionau ca o supapa de securitate, dar care au fost suspendate.

"Disputa dintre Georgia si Rusia fiind intr-o faza noua si periculoasa de confruntare, riscul unui razboi in Caucazul de Sud creste", a apreciat anul acesta intr-un raport International Crisis Group, grup de reflectie de la Bruxelles. "O confruntare localizata sau un accident poate da peste cap calculele tuturor partilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.