Bulgaria are sanse sa se alature in 2009 programului Visa Waiver, in cadrul caruia sunt abolite vizele de calatorie in Statele Unite, a declarat ambasadorul bulgar la Washington Elena Poptodorova postului de radio Darik, citat de Sofia News Agency

"Mai avem de indeplinit unele cerinte pentru a semna documentul final pentru ridicarea vizelor", a spus Poptodorova, citat de NewsIn.

Ambsadorul si-a exprimat opinia ca, cu cat mai repede vor fi introduse cartile de identitate biometrice, cu atat mai aproape va fi Bulgaria de semnarea acordurilor necesare cu Statele Unite pentru eliminarea vizelor.

Aflata miercuri la Sofia pentru o vizita de cateva ore, secretarul de stat american Condoleezza Rice declarase ca Bulgaria trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a indeplini conditiile de includere in programul american Visa Waiver.

"Una dintre probleme este legata de documentele de identitate cu componente biometrice. Urmarim indeaproape procesul rezolvarii acestei probleme", spusese Rice.

In 17 iunie, Bulgaria a facut un pas catre sistemul de eliminare a vizelor pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in Statele Unite semnand un acord de cooperare in materie de securitate cu responsabili americani. Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Lituania si Letonia au semnat si ele o asemenea declaratie interimara cu Washigtonul.

Pentru a intra in acest program care exista de 20 de ani si care prevede scutirea de vize, Bulgaria va trebui sa raspunda cerintelor americane in materie de securitate, ceea ce presupune o partajare sporita a informatiilor referitoare la deplasari, la persoanele suspectate de terorism sau la pasapoartele furate sau pierdute. Statele Unite, care privilegiaza acordurile bilaterale, spre deosebire de Comisia Europeana, care negociaza in general in numele Uniunii Europene, autorizeaza in prezent cetatenii din 15 tari europene sa calatoreasca fara vize, excluse fiind in general noile membre ale UE.

Bulgaria nu a facut parte, ca Romania, din grupul de state foste comuniste care au format anul trecut asa-zisa "Coalitie pentru egalitatea vizelor" si care au recurs la serviciile unei firme de lobby pentru a obtine eliminarea vizelor. Din "Coalitia vizelor" au facut parte initial Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria. Cu exceptia Poloniei si Romaniei, care au rate mari de respingere a vizelor, celelalte state s-au apropiat de includerea in Visa Waiver si prin incheierea pe cale bilaterala, in 2008, a unor acorduri cu Washingtonul, chiar daca acest demers nu a convenit UE.

In ceea ce priveste Romania, discutiile cu SUA pe tema vizelor de scurt sejur au loc in paralel, atat la nivel comunitar, cat si national. Conform aceastei abordari duale, Comisia Europeana negociaza "direct si exclusiv" cu SUA aspectele tehnice si de securitate pe care legislatia americana le include intre conditiile de accedere in programul Visa Waiver si care fac obiectul competentelor comunitare, in timp ce statele membre discuta cu Washingtonul aspectele de competenta nationala.

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania ramane insa rata mare de respingere, care nu trebuie sa depaseasca 10%. Romania a avut in anul 2007 o rata de refuz de 37,7%, cea mai mare din randul tarilor UE, pe cand rata de refuz a Bulgariei a fost de 14,3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.