Astazi, 4 iulie, Statele Unite ale Americii sarbatoresc Ziua Independentei - libertatea cuvantului, a religiei, dreptul la libera asociere, libertatea presei, ca si respectul pentru drepturile fundamentale ale fiecarei persoane, indiferent de rasa, etnie sau credinta.

Americanii celebreaza azi adoptarea oficiala, pe 4 iulie 1776, de Congresul Continental de la Philadelphia, a Declaratiei de Independenta, actul de nastere al SUA. Prin aceasta Declaratie de Independenta se enunta filozofia politica pe care s-au intemeiat Statele Unite: puterea guvernului deriva in mod democratic din puterea natiunii si rolul guvernului este de a promova libertatile si interesele tuturor cetatenilor sai. La acel moment, ideile respective au fost considerate revolutionare. Intr-o lume condusa de monarhii si imperii, acei colonisti au fost constienti ca erau autorii a ceva cu totul nou. Dupa 232 de ani, aceasta filozofie este si astazi la fel de puternica.

In momentul semnarii, Statele Unite erau formate din 13 colonii, aflate sub autoritatea regelui George al III-lea al Angliei. Relatiile dintre colonii si metropola erau de mai multa vreme tensionate de disputele privind taxele ce trebuiau platite Angliei. Situatia era consi-derata o forma de tiranie deoarece colonistii, desi plateau impozite Coroanei Britanice, nu aveau niciun reprezentant in Parlamentul brita-nic si, prin urmare, nu aveau nici o putere de decizie asupra cursului evenimentelor din propriile teritorii. Ca raspuns la acest abuz, guvernatorul Virginiei, Thomas Jefferson, a propus un sistem de federalizare a Imperiului Britanic in care normele emise de legislativul unei colonii sa aiba aceeasi putere cu legile Parlamentului de la Londra. Regele a refuzat insa ratificarea acestor norme. In schimb, a hotarat suplimentarea fortelor militare ale Coroanei in colonii pentru a preveni o rebeliune. Prezenta, pe timp de pace, a unor garnizoane masive in orasele americane a amplificat si mai mult sentimentul de regim despotic.

In 1774, cele 13 colonii au trimis delegati la Philadelphia pentru a forma primul Congres Continental. Desi nemultumiti de atitudinea Marii Britanii, delegatii nu erau inca pregatiti sa declare razboi. In martie 1775 insa, trupele britanice au incercat sa patrunda in orasul Concord din Massachussetts, dar s-au lovit de rezistenta localnicilor. Batalia de la Concord este considerata inceputul Revolutiei Americane care, sub conducerea lui George Washington, avea sa duca la nasterea Statelor Unite. In iunie 1776 a fost desemnat un comitet format din cinci persoane, care sa redacteze Declaratia de Independenta oficiala. Documentul, conceput aproape in intregime de Jefferson, cu cateva amendamente formulate de John Adams si Benjamin Franklin, a fost adoptat pe 4 iulie de Congres.

Jefferson, Washington, Adams, Madison, Franklin si Hamilton sunt considerati "parintii fondatori" ai Americii

Declaratia de Independenta sta la baza redactarii Constitutiei Statelor Unite, adoptata zece ani mai tarziu cu contributia esentiala a lui James Madison si Alexander Hamilton. Pentru contributia lor esentiala la nasterea natiunii americane, Jefferson, Washington, Adams, Madison, Franklin si Hamilton sunt considerati "parintii fondatori" ai Americii. Multe dintre traditiile legate de 4 iulie isi au originea in modul in care colonistii si-au manifestat bucuria dupa proclamarea si dobandirea independentei. La 25 iulie 1776, locuitorii din Williamsburg (Virginia) au sarbatorit victoria colonistilor impotriva britanicilor cu o parada militara si salve de tun. La un an dupa semnarea Declaratiei de Independenta, la 4 iulie 1777, locuitorii din Philadelphia au organizat o serbare populara cu artificii, parada, muzica si salve de tun.

Ziua Independentei a fost sarbatorita pentru prima data oficial, proclamata printr-un act legislativ, in statul Massachussetts, in 1781. La mijlocul secolului al XIX-lea, sarbatorirea Zilei Independentei intrase deja in traditia tuturor statelor americane. 4 iulie inseamna nu doar parade, focuri de artificii si fanfare, ci presupune si un meniu special. Din punct de vedere culinar, Ziua Independentei a devenitsinonima cu gratarul si picnicul. Imaginea barbatului familiei cu un pahar de bautura in mana, intorcand carnea pe gratar poate fi vazuta in aproape toate curtile americane. Desi in timp, au aparut unele variatii si rafinamente, ilustrand diversitatea culturala a celor care si-au facut din America propria lor casa, din meniul traditional de 4 iulie nu lipsesc, in general, hamburgerii sau cheeseburgerii, gratarul de vita si de pui, hot dog-ul, salata de cartofi, fasolea, rosiile, chips-urile cu sos, placinta (in special cu mere, dar si cu cirese sau afine), porumbul copt si inghetata. Setea este stinsa cu bere, sucuri, sangria, limonada si ceai cu gheata.

“4 iulie este, pentru americani, o oportunitate pentru a celebra cea de-a 232-a aniversare a independentei Statelor Unite. In Statele Unite si pe tot globul, americanii si familiile, prietenii si vecinii lor se aduna, in mici orasele, dar si in metropole, in parcuri si in biserici, pe malurile raurilor si lacurilor, pentru a marca aceasta zi ce simbolizeaza libertatea noastra”. (Nicholas Taubman, ambasadorul SUA in Romania)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.