"Romania incetineste aderarea europeana a Bulgariei" titreaza saptamanalul bulgar de limba engleza Sofia Echo un articol care afirma ca "dezbaterea asupra intrebarii daca aderarea europeana a Bulgariei si Romaniei ar trebui decuplate, a fost relansata cu prilejul prezentarii raportului de tara in Parlamentul European".

Saptamanalul bulgar precizeaza ca europarlamentarul german Alexander Lambsdorff a recomandat ca aderarea celor doua tari sa fie separata si sa fie realizata pe baza a doua tratate de aderare separate. Conform euro-parlamentarului german fiecare tara ar trebui apreciata conform propriilor merite. Sofia Echo mai citeaza si afirmatiile europarlamentarului maghiar Kinga Gal care a sugerat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa fie amanata cu doi ani de zile in cazul in care Guvernul de la Bucuresti esueaza in indeplinirea criteriilor de aderare.

Saptamanalul bulgar afirma ca ministrul de Externe de la Sofia Solomon Passi si ministra Integrarii Europene Meglena Kuneva si-au exprimat si ei ingrijorarea fata de progresele lente ale negocierilor de aderare ale Romaniei. Solomon Passi si-a exprimat speranta ca Bulgaria va primi un termen clar pentru incheierea tratatului de aderare la summitul Consiliului European din decembrie, insa "din nefericire acest lucru nu depinde in intregime de noi"- facand aluzie la Romania.

Pe de alta parte ministrul Kuneva a precizat ca Romania mai are de incheiat o serie de negocieri foarte dure pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar "daca asta nu se intampla Bulgaria va fi supusa unor presiuni imense". In viziunea Meglenei Kuneva, cel mai pesimist rezultat ar fi ca Bulgaria sa trebuiasca sa astepte ca Romania sa incheie negocierile de aderare. Mai mult decat atat, ministrul Integrarii Europene de la Sofia a declarat intr-un interviu pentru postul de televiziune national ca este foarte posibil ca aderarea Romaniei si a Bulgariei sa fie decuplate.

Crima organizata in economia si politica bulgareasca
In ciuda faptului ca beneficiaza de o imagine deosebit de favorabila la nivel european, Bulgaria se confrunta in momentul actual cu un nivel deosebit de ridicat al coruptiei, dupa cum semnaleaza asciatiile de promovare a democratiei.

"Nivelul coruptiei din Bulgaria nu s-a modificat in mod semnificativ in cursul anului 2003. Coruptia este perceputa ca fiind una dintre cele mai grave probleme ale societatii bulgare", se arata intr-un raport al Centrului pentru Studierea Democratiei (CSD) din Sofia publicat in cursul acestui an. Raportul amintit apreciaza ca "nivelul constant al coruptiei contrasteaza cu asteptarile cetatenilor bulgari. Aceasta evolutie semnaleaza faptul ca masurile anti-coruptie intreprinse pana acum au fost epuizate.

Foarte putine erori structurale care favorizeaza coruptia in anumite segmente ale societatii au fost indepartate". CSD semnaleaza faptul ca "mediul institutional care favorizeaza coruptia este deosebit de periculos deoarece permite o penetrare larga a crimei organizate in economia Bulgariei. Agentii economici informali incearca in prezent sa migreze in cadrul economiei legale si sa ia parte la noi proiecte de investitii". Intrarea gruparilor de crima organizata in economia legala din Bulgaria este semnalata astfel "legalizarea banilor murdari continua.

Aceasta este realizata prin mituirea politicienilor, magistratilor superiori si a functionarilor publici autorizati sa administreze servicii de interes public, inclusiv emiterea de licente si permise". In ceea ce priveste patrunderea coruptiei in mediul politic raportul citat afirma ca "principala sarcina a actualului raport este sa distinga intre practicile de coruptie reale si acuzatiile de coruptie folosite in politica. In acest context sunt evidente doua tendinte divergente.

Prima este constituita de destabilizarea vietii politice care mareste ocaziile pentru practici de coruptie. Grupurile de interes care fac lobby in sprijinul comunitatii criminale devin din ce in ce mai active. Pe masura ce conflictele dintre diferite grupuri s-au agravat, mai multe forme de coruptie publica au devenit publice. Tendinte contrastante nasc ingrijorari in ceea ce priveste formele de generare a coruptiei. In comparatie cu sfera politica, acolo unde se manifesta o opacitate extrema, sectorul economic a manifestat o mare transparenta".

Raportul CSD precizeaza faptul ca "in cursul anului 2003 s-a manifestat credinta publica a faptului ca oficialii corupti sunt practic imuni fata de pedeapsa, motivul acestei credinte fiind eficacitatea scazuta sau chiar lipsa unei actiuni din partea autoritatilor de impunere a legii sau a autoritatilor juridice". CSD mai arata ca "coruptia din sistemul judiciar a fost larg dezbatuta si a fost citata ca discreditand principiile de baza ale justitiei, democratiei si domniei legii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.