Coruptia politica este inca imprevizibila si tolerata in Bulgaria, au afirmat magistrati bulgari de rang inalt care au luat parte joi la o masa rotunda consacrata acestui fenomen, potrivit NewsIn.
Evgheni Trifonov de la biroul procurorului Curtii Supreme de Casatie (SPCO) a declarat ca in Bulgaria coruptia politica este in continuare nepedepsita si in mare parte tolerata in societate.Reprezentantii Curtii Supreme de Casatie au rezumat astfel coruptia din Bulgaria: investigatiile si procedurile judiciare lente duc la sentinte amanate cu eficienta mica, institutiilor de resort le lipseste vointa de a investiga persoanele importante, sistemul judiciar se confrunta cu o criza de personal, iar procurorii, judecatorii si anchetatorii nu sunt suficient de bine pregatiti.

Curtea Suprema de Casatie pronunta in prezent sentinte in procese de coruptie pentru fapte din anii 1993-1994, a subliniat judecatorul Nikolai Dermonski. "Aceasta pune sub semnul intrebarii eficienta sentintelor si provoaca o lipsa de incredere a opiniei publice" in justitie, a spus el, adaugand ca au existat cazuri in care legislatia a fost modificata pentru a legaliza anumite practici corupte.

Numarul proceselor de coruptie din 2007 a fost cu 74% mai mic decat in 2006 (512 fata de 1.847), a reiesit din dezbatere. Pana in prezent, in 2008 au fost demarate insa 662 de procese de coruptie. Pe de alta parte, numarul proceselor de coruptie impotriva oficialilor din Ministerul de Interne a scazut de la 142 in 2006 la 19 in 2007. Doar 142 de persoane au fost condamnate pentru coruptie in 2007, fata de 602 in anul precedent.

Bulgaria a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, ca si Romania, si ambele tari sunt supuse unui mecanism de monitorizare, deoarece nu indeplinisera standardele UE in domeniul justitiei si combaterii coruptiei la momentul aderarii. Comisia Europeana va prezenta in 23 iulie un raport privind progresele inregistrate de ambele tari in acest domeniu.

Potrivit informatiilor obtinute de presa, Bulgaria risca suspendarea unor fonduri europene din cauza coruptiei. Bruxelles-ul a suspendat deja unele plati din ajutorul de preaderare destinat Sofiei, deoarece existau suspiciuni ca acestea ar fi fost afectate de practici corupte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.