Institutul Memoriei Nationale din Polonia (organism de stat creat pentru a investiga crimele comuniste si naziste din aceasta tara) risca sa-si inchida portile in urma asaltului "societatii civile" poloneze scandalizata.

Masura ar putea fi luata dupa publicarea, de catre doi istorici ai Institutului, a unei carti care sustine, pe baza unor probe certe, ca eroul miscarii Solidaritatea, Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost agent secret al fostei politii politice comuniste si ca "miscarea disidenta" din Estul Europei a fost o opera a KGB. Desi nu este prima data cand pe piata sunt aruncate acuzatii de acest gen la adresa lui Walesa, lansarea volumului "Serviciile Secrete (SB) si Lech Walesa" a provocat controverse si a divizat societatea poloneza.

Acuzatii similare i-au fost aduse lui Walesa, ex-presedinte al Poloniei si in urma cu 16 ani, insa este pentru prima data cand un institut de stat ca IPN publica sub forma unei carti o ancheta extrem de bine documentata referitoare la contactele pe care le-a avut fostul lider al miscarii Solidaritatea cu serviciile secrete comuniste. Cele 780 de pagini ale volumului, care de luni poate fi gasit in librariile poloneze, prezinta dovezi greu de zdruncinat, considera autorii, privind faptul ca intre anii 1970 si 1976 Walesa, pe vremea cand era liderul sindicatului Solidaritatea, a fost informator al politiei politice, avand numele de cod Bolek. Walesa a negat de fiecare data toate acuzatiile, sustinand ca sunt facaturi. In 2000 el a castigat procesul impotriva unor compatrioti care il acuzasera ca a fost spion.

In apararea lui Walesa au sarit acum, pe langa liderii bisericii catolice poloneze, numeroase voci autorizate, inclusiv fosti agenti ai serviciilor secrete comuniste, care pretind ca dosarele aflate in posesia IPN au fost falsificate. Si adjunctul directorului Institutului Memoriei Nationale, Maria Dmochowksa, a apreciat ca volumul "face parte dintr-o campanie de vanatoare de vrajitoare" si si-a exprimat regretul si rusinea pentru ca aceasta carte a fost publicata de IPN.

Publicatia germana Der Spiegel a stat de vorba cu Slawomir Cenckiewicz, unul dintre autorii controversatei carti, pentru a vedea ce probe aduce lucrarea. "Avem dovezi clare incluzand carduri de inregistrare, note ale politiei secrete si rapoarte facute de informatorul numit Bolek", afirma istoricul, subliniind ca "exista dovezi pozitive ca Lech Walesa a colaborat cu politia secreta sub un nume de cod intre 197 si 1976".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.