Zeci de cupluri de homosexuali s-au inghesuit marti dimineata in fata birourilor starii civile din California pentru a obtine certificate de casatorie, a doua zi dupa intrarea in vigoare a unei decizii a Curtii Supreme a statului care legalizeaza uniunile intre persoane de acelasi sex, informeaza NewsIn.

Inca de luni seara s-au putut casatori cateva cupluri de homosexuali , in special la San Francisco si Los Angeles, dar administratia a inceput sa emita certificate de casatorie in masa abia marti dimineata.
Unele cupluri au fost nevoite sa isi petreaca o parte din noapte in fata starii civile, pentru a incerca sa evite aglomeratia, dar in West Hollywood, oras situat la vest de Los Angelesului care adaposteste o comunitate importanta de homosexuali, afluenta cuplurilor a generat ambuteiaje.

Birourile starii civile s-au deschis la ora 8.00 (18.00 ora Romaniei). Politia locala a fost plasata in stare de "alerta tactica", ceea ce permite apelarea la forte suplimentare pentru a gestiona o situatie exceptionala.

Printre primii care au primit un certificat de casatorie in West Hollywood se numara actorul George Takei, in varsta de 71 de ani, care a jucat in Star Trek, si partenerul sau de 21 de ani Brad Altman, in varsta de 54 de ani.

Luni seara, doua cupluri de lesbiene emblematice pentru lupta judiciara desfasurata timp de peste patru ani de homosexualii din California pentru a avea dreptul sa se casatoreasca au fost primele care au primit certificatele de casatorie, la Beverly Hills, in apropiere de Los Angeles, respectiv la San Francisco.

La Beverly Hills, Diane Olson, in varsta de 54 de ani, si Robin Tyler, in varsta de 66 de ani, imbratisate si emotionate pana la lacrimi, si-au spus "da" in jurul orei locale 17.15 (marti, 3.15 ora Romaniei), pe treptele tribunalului, in fata unei femei rabin, inconjurate de o multime de jurnalisti.

La San Francisco, 600 de kilometri mai la nord, primarul Gavin Newsom a prezidat, in jurul orei locale 17.00 (marti, 3.00 ora Romaniei), ceremonia de casatorie a lui Del Martin, in varsta de 87 de ani, si Phyllis Lyon, in varsta de 83 de ani, care traiau impreuna de 56 de ani si s-au luptat pentru obtinerea si apararea drepturilor homosexualilor.

California este al doilea stat american, dupaMassachusetts (nord-est) care recunoaste casatoriile intre homosexuali, dupa o batalie judiciara condusa in special de primarul Newsom, care a sfidat legea in anul 2004, casatorind mai multe cupluri de homosexuali, inainte de a fi impiedicat de justitie.

Potrivit unui studiu universitar recent, peste 100.000 de cupluri homosexuale traiesc in California (stat cu 37 de milioane de locuitori), iar jumatate dintre ele urmeaza sa se casatoreasca in urmatorii trei ani. California le permite si locuitorilor din alte state sa vina sa se casatoreasca, ceea ce anunta un aflux suplimentar. Dar aceste uniuni vor fi recunoscute, in scurt timp, numai de cateva state americane si nu vor fi legale in ochii Guvernului federal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.