ONU il va numi, conform asteptarilor, pe diplomatul italian Lamberto Zannier la conducerea misiunii din Kosovo, MINUK, in cursul acestei saptamani, a declarat marti un oficial al Natiunilor Unite, citat de Reuters.
Zannier ii va urma in functie diplomatului german Joachim Ruecker in cadrul unei "reconfigurari" planificate a misiunii, dupa ce Kosovo si-a declarat independenta de Serbia in luna februarie, fiind recunoscut de majoritatea puterilor occidentale. Rusia se opune acestei decizii.

"Numirea ar trebui sa fie facuta saptamana aceasta", a declarat un oficial ONU, sub acoperirea anonimatului. "Sosirea sa este planificata pentru vineri", a adaugat el.

Zannier este un diplomat de cariera si fost director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), cu sediul al Viena.

El va deveni, astfel, al saptelea reprezentant special al secretarului general al ONU in Kosovo dupa ce bombardamentele NATO au indepartat fortele sarbe, in 1999, si au pus capat crimelor si epurarii etnice vizand albanezii.

Albanezii sperau ca Ruecker va fi ultimul sef al MINUK. Dar Rusia, care are drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU si care sustine Serbia in opozitia fata de independenta Kosovo, a blocat retragerea misiunii.

Saptamana trecuta, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a propus o "reconfigurare" a misiunii, care sa ii permita sa cedeze o parte dintre atributiile sale institutiilor de la Pristina si fortei de politie si justitie a UE, EULEX.

Nu se stie deocamdata cum vor fi implementate propunerile sale, in conditiile in care Serbia si Rusia insista sa fie autorizate de Consiliul de Securitate al ONU.

Indiferent de solutie, Kosovo se confrunta cu o retea complicata de monitorizare internationala, care i-ar putea lipsi de putere pe liderii sai in urmatorii ani.

UE spera ca va dispune de o misiune de politie si justitie operationala, la care sa participe 2.200 de persoane, pana in 15 iunie, cand a intrat in vigoare Constitutia Kosovo. In prezent, insa, are aproximativ 300 de membri ai echipei pe teren si nu exista perspective imediate de desfasurare in nord, unde sarbii, care se opun independentei, afirma ca misiunea este ilegala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.